Pressmeddelande: Mycronic vinnare av AllBrightpriset 2015

Michaëla Blomquist, styrelseordförande allbright, delar ut allbrightpriset till mycronics vd lena olving

Michaëla Blomquist, styrelseordförande allbright, delar ut allbrightpriset till mycronics vd lena olving

För första gången har Stiftelsen AllBright delat ut ett pris till det bolag som gått i bräschen för jämställdhet under det gångna året. Priset delades ut under AllBrightdagen, den årliga konferensen för makthavare och näringslivstoppar.

- AllBright har länge uppmärksammat bristen på jämställdhet i svenskt näringsliv genom svarta listor, skampåle och uthängning. Med AllBrightpriset vill vi istället lyfta och belöna de goda exemplen. De företag som tagit på sig ledartröjan och visat att de tar frågan på allvar, säger stiftelsens vd Amanda Lundeteg 

Vinnare av årets AllBrightpris är teknikbolaget Mycronic. Vd Lena Olving fanns på plats för att ta emot priset. 

- Det är i själva verket skitlätt, rent ut sagt. Det handlar om att sätta tydliga mål och sen följa upp dem. Sedan handlar det även om att föregå med gott exempel. När jag tillträdde som vd var mina tio första rekryteringar till höga positioner kvinnor säger Lena Olving i sitt tacktal. 

AllBrightpriset delades ut efter att samtliga börsnoterade bolag fått möjligheten att själva skicka in en motivering till varför de förtjänade att vinna. Motiveringarna har sedan granskats av AllBrightsprisets jury och ytterligare efterforskningar har gjorts. 

- Mycronic skickade in en motivering som innehöll mycket av det vi önskar från bolagen. De visade tydligt att frågan är högt upp på agendan bland beslutsfattarna och de gav konkreta exempel på åtgärder. Dessutom är det tydligt att de inte varit rädda för att ta in extern hjälp, något som vi uppmanar alla bolag som vi pratar med att göra, säger Lundeteg 

Under AllBrightdagen samlades 200 politiker, sakkunniga, vd:ar från börsen och arbetsgivare för att diskutera vikten av jämställdhet och meritokrati. På scen för att dela med sig av kunskap och goda exempel fanns bl.a. Anders Berglund, Sverigechef Google, Riksdagsledamot Birgitta Ohlsson och Katarina Berg Global HR-direktör Spotify. 

- Under årets AllBrightdag låg fokus på exkluderande företagskulturer, det där som många företagsledare har svårt att sätta fingret på men som systematiskt tömmer bolagen på kompetens. Vi ville göra årets deltagare medvetna om hur sådana här kulturer kan ta sig uttryck och hur de kan arbeta för att skapa mer inkluderande organisationer, säger Lundeteg.