AllBright granskar börsbolagens nya styrelser

Flertalet av de svenska börsbolagens styrelser utses under de närmaste veckorna. Genom valberedningarnas nomineringar går det redan nu att få en första skarp bild av hur det kommer se ut.

-       De nya styrelserna blir en aktuell och exakt temperaturmätare på jämställdheten i det svenska toppskiktet. Därför utökar vi vår bevakning med Styrelsegranskaren med löpande kommentarer de närmaste veckorna, säger AllBrights vd, Amanda Lundeteg.

Nu när de flesta årsstämmor går av stapeln utökar vi granskningen av börsbolagen. Den 23 mars lanseras ”Styrelsegranskaren”. Initiativet är en kontinuerlig granskning av könsfördelningen bland valberedningarnas nomineringar till styrelserna.

-       Varje vecka går vi ut med statistik och kommentarer på vår hemsida, om de aktuella bolagen. Vi kommer jämföra med befintlig styrelse, nomineringar, branschkollegor och offentliga uttalanden från bolagen. Vi vill bidra med fakta till de så viktiga diskussionerna på varje bolagsstämma, säger Lundeteg.

En majoritet av de 269 bolagen håller sina årsstämmor mellan mars och juni. Historiskt råder en överrepresentation av äldre män i svenska börsbolags styrelser. Det är nu, innan besluten är fattade, som det finns chans att påverka.

-       Vi har redan fått signaler om att stora förändringar är på gång i svenska styrelser. Valberedningarna bör utmana sina ägare. I år väntar vi oss tydliga framsteg och en vidgad syn på kompetens. Kan övriga mindre ägare på bolagsstämmorna ställa frågor och lyfta fram mer moderna värderingar, så är det förstås väldigt viktigt, säger Lundeteg.

AllBright eftersträvar ett diversifierat näringsliv som rekryterar på meriter. Styrelsegranskaren syftar till att synliggöra de skillnader i karriärvägarna som finns för kvinnor och män. Förhoppningarna med initiativet är att valberedningarna börjar leta efter kandidater som kan komplettera de redan befintliga styrelseledamöterna.

Första Styrelsegranskningen läggs ut på hemsidan måndagen den 23 april, klockan 08.00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskningen så mejla till info@allbright.se