AllBright möter: Claes Hemberg

Ett kittlande jobb på Avanza Bank, en framgångsrik fru och rosa skjorta. Vi mötte sparekonom, och tidigare journalist, Claes Hemberg för en utfrågning om skillnaderna i kvinnors och mäns sparande och beskrivningen av kvinnor i media.

Är det egentligen någon skillnad på hur män och kvinnor förhåller sig till pengar?

-Ja, jättestor skillnad. Skillnaderna i kvinnors och mäns syn på makt, på sig själva och på omvärlden syns i hur vi hanterar pengar. Pengar är något väldigt personligt och vill en person göra karriär, ja då bryr hen sig också ofta mer om sina pengar.

-Min uppfattning är att kvinnor generellt är mer kollegiala och sociala, och bryr sig mer om att stämningen på en arbetsplats är bra medan det för män tycks vara viktigare att slå sig fram. Männens vassare armbågar påverkar deras lön och hur de väljer att investera.

Varför är det viktigt att spara?

-Pengar på ett konto ger oss lite extra trygghet och en möjlighet att ge sig själv oberoende och frihet. Frihet att ge sig själv en resa eller vad personen nu kan tänkas önska sig. Känslan av att jag har frihet att vänta och se framåt tror jag är viktig. Många har ett problem med det här att vänta och gör istället av med pengarna direkt. Omkring 60 procent av svenska folket är oförmögna att ta hand om sina pengar. De gör oftast av med allt de har. Cirka 25 procent är duktiga eller hyfsat duktiga på att ta hand om pengarna.

Hur stor är andelen kvinnor respektive män som sparar i fonder och aktier?

-7 av 10 är män. Kvinnor har istället sina pengar på sparkonto. Vi ser att allt fler kvinnor sparar men kvinnor har fortfarande bara 20 procent av börsvärdet.

Syns några skillnader i själva sparandet?

-Kvinnor sparar mer i fonder än i aktier. Och att kvinnor sparar mer i H&M-aktier och i skog, dvs aktier som inte är så svängiga på börsen. Kvinnor är också dubbelt så intresserade av att göra medvetet etiska investeringar än män.

-Män ser mer sitt sparande som en spekulation och chansning och väljer fler teknikbolag och forskningsbolag.

Det låter som att män kan lära sig av kvinnor?

-Absolut, män är ofta för spontana och spekulativa i sitt sparande. Ett exempel på det är mäns sparande i råvarubolagen. De senaste åtta åren har det kommit sex råvarubolag till Stockholmsbörsen. De är i snitt nere på 83 procent, och 92 procent av deras ägare är män. Män verkar gilla gruvor, tuffa grejer, du vet. Sen så har män ofta bara en aktie medan kvinnor säkrar upp med flera.

Varför är det så många fler män som väljer att spara?

-En förklaring är att kvinnor upplever att de behöver veta mer medan män chansar i större utsträckning. Ingen behöver inte veta allt, jag vet tillexempel inte allt om Kina men ändå har jag sparpengar där.

-Sen kanske män hellre ser sig själva med en porsche längre fram medan kvinnor kanske tycker att en bra relation till vänner är viktigare. Det påverkar ens relation till pengar. Vi ser även att det är män som fortfarande ansvarar för stora investeringar i kylskåp, spisar med mera. Det påverkar vårt sätt att hantera pengar.

Men är det inte kvinnor som fattar de slutgiltiga köpbesluten?

-Jo, det säger psykologerna. Men om vi pratar om vart pengarna kommer ifrån så är det från männens plånböcker. Vi ser att kvinnor fortfarande är ansvariga för barnens ekonomi och barnens kläder medan männen står mer för de långsiktiga investeringarna. Det ger direkt avtryck i hur vi sparar.

Varför upprätthålls sådana usla traditioner?

-Alla ser sina egna föräldrar under uppväxten. Vi gör som arbetskamrater gör. Snacket mellan killarna handlar fortfarande mycket om vilken båt och sommarstuga de har.

När jag tänker på det så känner jag flera killar som är med i aktieklubbar men inte en enda tjej. 

-Precis, traditioner sitter djupt i oss, tyvärr.  Men det finns flera framgångsrika aktieklubbar med bara kvinnor. Och jag har träffat många strålande aktieplacerare som är kvinnor. De är bara svårare att hitta. För de är mer blygsamma.

Sköter du och din fru ekonomin ihop?

-Ja, absolut. Eftersom jag jobbar med sparande så är jag mer intresserad men vi har delat bördorna tungt genom åren. Ibland har min fru varit ansvarig men just nu är jag ansvarig. Det går i vågor. Det handlar ju lite om vad vi jobbar med, och vad vi lägger vår kraft på just nu.

-Men vi måste involvera varandra, kanske inte i varje liten siffra men i helhetsbilden.

Hur gör du då för att involvera sin partner?

-Låt bli att snöa in på detaljer, då somnar vem som helst. Sen så har alla i hushållet har ansvar för det gemensamma.  Jag frågade tillexempel mina barn nyligen om de ville löneförhandla upp månadspengen men de orkade inte, svarar de. Du vet tonåringar. Då får jag hjälpa dem att ta upp sin egen löneförhandling eftersom det känns så avlägset för dem.

-Om du är den som är mest kunnig så måste du inspirera de andra.

Jag har typ aldrig sparat i hela mitt liv. Hur kommer jag igång?

-Först måste vi inse att pengar brinner inte upp om vi väntar lite. Tvärt om växer de och blir fler. Sedan måste vi se pengar som en frihet. Om jag väntar med att använda de här pengarna i 5-6 år så kanske de kan fördubblas.

-Sen så kan vi spara på olika sätt, i räntor eller på börsen. Antingen lånar vi ut våra pengar till en bank och får ränta tillbaka eller så lånar vi ut pengar till ett företag och får aktieutdelning. Banker är snåla typer, det vet vi, så lånar vi ut till banken får vi ungefär en procent i ränta, men lånar du ut till företag får du i snitt åtta procent per år, men där varierar det mer.

-Sen gäller det att börja lära sig det här med låga avgifter och låg skatt. Det är de två viktigaste sakerna. Här ska du se till att förhandla. Små saker gör skillnad, som att 1,7 i avgift istället för 0,2 kan ta nästan 20-30 procent av alla dina sparpengar på några årtionden.

Är det inte lättsammare med fonder?

-Jo, fonder kostar inget att köpa utan här betalar vi en årlig avgift. Du kan exempelvis välja en globalfond och indirekt få del i 62 000 noterade börsbolag. Då påverkas du inte om ett bolag i utkanten av Peking går i konkurs. Dessutom behöver du inte plugga på i samma utsträckning, det räcker med om du kikar om tre år igen.

-Under finanskrisen gick börsen ner 47 procent, dvs. den nästan halverades, men de globalfonderna gick bara ner 20 procent. Så under värsta finanskrisen gick fonderna ner 20 procent och nu är de tillbaka. Visst, det varierar, men om du i börsnedgången hade åkt på din Kreta-resa så hade du fått skippa några middagar med lammkotletter och ätit greksallad istället. Vi får anpassa oss, efter omvärlden. Precis som vilket väder som helst.

Du sitter i AllBrights styrelse. Varför gör du det?

-Det kan bero på att jag har haft många dåliga manliga chefer. Jättemånga. Fruktansvärt dåliga. Chefsrollen är eftersatt och synen på chefskap är primitiv. Övertygelsen om att meriter - och inget annat ska gälla - är det som lockar mig.

Tycker du att ditt jobb är lite läskigt ibland?

-Nja, mitt jobb? Snarare kittlande.

Ja

-Hur tänker du då?

Strunt samma. Har du varit gift med någon framstående kvinna?

-Jag ÄR gift med en framstående kvinna.

Okej, men du har ingen känd kvinna i bagaget?

-Va?

Strunt samma. Hur många dagar om året bär du rosa skjorta?

-Jag tycker att män har väldigt tråkiga kläder. Och blått är en typiskt manlig färg så därför bär jag ofta rosa, randigt, grönt eller vad som helst. Det är min diskreta protest mot gubbväldet.

När Marie Ehrling blev utsedd till ny styrelseordförande i Telia så frågade en reporter på SVT om hennes nya uppdrag ”känns lite läskigt”. I Dagens Industri valde de även att lista hennes före detta man, folkpartiledaren Bengt Westerberg, som en av hennes tidigare professionella erfarenheterOch ofta läggs fokus på kvinnors kläder eller väskor. Du som är före detta journalist, varför gör media så? 

-Aha just ja, kvinnor får inte stå på egna meriter.

-Det är ett tecken på att journalister, media är som företag är mest – inte är vana vid kvinnliga chefer utan måste kommentera deras sko-val istället för att kommentera den senaste rapporten. Det är bara tragiskt och inkompetent av granskarna.

Du har skrivit tre böcker om sparande och nu i mars kommer din fjärde bok: ”Vad är pengar?” Om det nu är så viktigt att kvinnor sparar, varför har du då inte skrivit om detta?

- Idén om en kvinno-sparbok har jag prövat under flera år, testat argument, undersökt fakta och föreläst för stora grupper kvinnor och har märkt att beroende på ålder så har mina två första böcker fungerat riktigt bra som verktygslåda. För kvinnors sparmisstag är vanligast, men inte uteslutande, hos kvinnor.

Avslutningsvis, ge oss ditt viktigaste karriärstips?

-Välj en bra chef. Välj inte en arbetsplats utifrån produkter eller tjänster utan välj en bra chef. Om du jobbar på bank eller med sopåtervinning behöver inte vara så viktigt, de flesta yrken är intressanta med en bra chef. Att välja en bra chef är också viktigt när det kommer till löneförhandling. Och även när det kommer till att ta fram de som kan jobba ihop bäst. Det är mycket snack om att välja en arbetsplats som har en bra kultur, men har du en bra chef då blir snart det mesta ofta mycket bra och enklare att hantera.

Känner du till en inspirerande person som AllBright borde möta. Tipsa oss på: amanda@allbright.se