AllBright möter: Sofia Molin

Vi på AllBright tror att information och inspiration kan bidra till ett mer diversifierat, lönsamt och välmående näringsliv. Därför kommer vi varje vecka fram till jul att presentera en inspirerande person som sticker ut och som vi alla borde låta oss inspireras lite extra av.

Den här veckan möter AllBright den ovanligt engagerade sista-års-studenten Sofia Molin, ordförande för KTH:s kvinnliga nätverk Malvina. Malvina är ett exceptionellt stort nätverk som sammanför över 1000 kvinnliga tekniska studenter. Vi ville undersöka det här med kvinnliga nätverk. Vad är syftet? Vad händer om man blandar in män? Men även vilka förväntningar man som student har på jämställdhet och mångfald i arbetslivet? Vi träffade Sofia på café Blueberry i Stockholm.

Berätta om Malvina!

- Grundstommen till Malvina är att vi är ett kvinnligt nätverk. Från början var det väldigt få kvinnor på KTH och tanken var att de skulle mötas över sektionsgränserna. Nätverket startades för cirka 30 år sedan och är KTH:s största nätverk. Det finns en jämställdhetsmedveten tradition på KTH. Syftet med Malvina är att ge våra medlemmar inspiration, företagskontakt och nätverk. Att utbyta erfarenheter tjejer emellan, och att tjejerna sedan ska ha med sig dessa kontakter ut i arbetslivet.

Hur gör ni då detta?

- Vi anordnar workshops, nätverksevent och luncher. Nu närmast ska vi tillexempel ha en chokladprovning tillsammans med representanter från SAAB.

Är det många företag som vill samarbeta med Malvina?

- Vi får många förfrågningar men vi har varit rätt selektiva och faktiskt tackat nej. Vi vill arbeta med företag som har bra anledningar att samarbeta med oss. De företag som AllBright listar på svarta listan måste ha väldigt bra anledningar ifall vi ska samarbeta med dem. Det ska inte vara ett samarbete där företagen bara vill skicka ut info till de 1100 medlemmarna, utan det här ska vara ett samarbete som faktiskt ger något. Men på grund av att vi är så selektiva så blir det hög kvalitet på det vi gör.

Visst vill du väl hänga ut några företag som ni inte har velat samarbeta med?

- Haha, nej. Men vi har avstått på grund av bristande seriositet eller olika förväntningar.

Vilka företag tycker du då utmärker sig positivt när det kommer till jämställdhet och mångfald?

- ÅF framförallt som är vår huvudpartner. De har samarbetat med oss i minst i 3 år. SAAB är också duktiga och har varit jätteengagerade. Sedan kommer vissa företag och går, som Epsilon och Ericsson. Vi samarbetar med flera tekniktunga företag.

Har ni övervägt att även involvera män i ert nätverk?

- Ja, frågan kommer upp varje år. Problemet är att om man skulle ha med killar så tappar man det som är unikt med vårt nätverk. Nu tar företagsledarna upp frågor som de annars inte skulle ta upp, som barnfrågan tillexempel: ”hur blev jag en av Sveriges mäktigaste kvinnor trots att jag fick barn?” Om man är ung tjej så kan det vara rätt häftigt att det står kvinnliga chefer på hög nivå och pratar om de här sakerna som tjejer kanske inte vågar fråga om annars. Tjejerna får känslan av att det funkar, det går, det är möjligt. Så fort det är en kille med i rummet så försvinner allt det där. Så tyvärr så är det inte det sättet vi har valt att arbeta på. Just i nätverket ingår det inga killar men det kommer killar på våra event, som på jämställdhetsveckan. Där är det både manliga och kvinnliga talare som pratar om vad företag kan tjäna på jämställdhet.

Känner ni att ni har stöd från övriga på KTH, lärare och era manliga medstudenter?

- Det är väl inte så att det finns ett uppenbart stöd från lärarna. Men däremot finns det ett jämställdhetsråd som stöder oss ekonomiskt så att vi har råd att anordna vissa saker. Rådet är också väldigt engagerade i att vi syns och hörs.

- När det kommer till killarna så vet väl alla moderna och intelligenta män vad jämställdhet kan bidra till. Det är lite därför som vi inte pratar om feminism utan om lönsamhet och vad det kan leda till. Vad har företaget att tjäna på jämställdhet? Men självklart är det folk som ser på det som ett exkluderande nätverk snarare än ett involverande. Jag tror att det är jätteviktigt att framföra att det här handlar om att lyfta fram en minoritet snarare än att exkludera en majoritet.

Hur gör vi då för att uppnå ett jämställt näringsliv?

- Vi kvinnor som kämpar för jämställdhet måste vara smartare än att bara skrika att det ska vara jämlikt för att det borde vara det. Istället handlar det om att med list och med goda ord, intelligens och hårt arbete, att kämpa för det här. Men det är bra att den radikala kvinnorörelsen finns för när det blir extrema åsikter så skapas debatt och opinion så att gemene man och Arne Svensson, eller vem det nu är, ska kunna känna att ”nämen det där är för extremt för mig men lika lön för lika arbete låter väl vettigt”.

- Ett annat sätt är att koppla jämställdhet till lönsamhet så att det inte bara blir en samhällsfråga eller en könsrelaterad fråga. Vad händer om vi smackar in två tjejer i en grupp med tio it-killar? Visa på att diversifierade grupper presterar bättre.

- Det är så lätt att tycka att det blir gnatigt och tjatigt ”ja men nu ska de börja igen, offermåla sig”. Och då tror jag att det är superviktigt att det finns ledande kvinnor som säger att problemen stämmer och att de har kämpat skithårt för att komma dit de är.

Vad vill du själv göra för typ av karriär?

- Jag ser mig själv göra skillnad. Jag vill vara en kvinnlig förebild där folk känner att ”men shit om hon klarade det så kan jag göra det”. Visa att det går att kombinera familj och karriär.

Det är långt ifrån alla studenter som engagerar sig så pass som du gör för jämställdhet. Förstår folk vad du håller på med?

- Nja, jag har jättemånga vänner som tyckte att det här var skitsnack tills de själva började arbeta. Men så upptäcker de efter ett tag att det blir skevt när det skall löneförhandlas, befordras, eller bara rent allmänt i hur man blir behandlad. De har insett att det inte alls är så jämställt.

Har du haft något jämställdhets-halleluja-moment? 

- Ja, Gunilla Fransson från SAAB, för ett år sen. Hon kommer in, hon pratar så man lyssnar och hon har varit med om så mycket. Hon är väldigt kvinnlig och hon är mamma och samtidigt en av Sveriges mäktigaste kvinnor. Jätte jätteinspirerande. Gunilla Fransson sa en sak som jag tyckte var ashärlig. Hon fick frågan: ”men hur har du klarat av det och varför är du där du är”? Hennes svar var att: ”jag har fuskat, det som syns är det som är viktigt. Jag har inte suttit med någon powerpoint och petat på utan jag har gjort det som har spelat roll”. Det tycker jag är härligt och rätt för det är så många kvinnor som inte lämnar ifrån sig något om det inte är perfekt.

Ser du jämställdhetsproblem överallt?

- Ja jag ser ofta problem. Alltid när jag går på events är det viktigt för mig att ta reda på hur det ser ut på företagen. Är pratet om jämställdhet bara snack? Hur många kvinnliga chefer har de etc? Sådant är jätteviktigt för mig. Men jag ska också poängtera att jag ser engagemanget på många arbetsplatser.

Vad tycker du att män kan göra för att skynda på jämställdheten?

- Ja, vad kan de inte göra? Haha. De kan stötta sina kvinnliga vänner och se till sitt eget nätverk. De har ju gått i skolan med massa tjejer vilket de bör komma ihåg sen när det skall rekryteras. Att även uppmärksamma lönsamhetsfaktorn. På familjenivå kan man se till att ha en jämställd relation.

Vad kan företagen bli bättre på?

- Jättemånga företag som vi samarbetar med säger att föräldrar generellt sett arbetar mycket bättre. De är mer effektiva eftersom de måste gå en viss tid. Därför är det viktigt med en välfungerande familjepolitik. Det har hela samhället att vinna på. Företag måste stötta och ha förståelse. Har du en person som sitter och facebookar halva dagen kanske den personen kan vara hemma med sjukt barn? Att värdera hur viktigt det där med timmar på arbetsplatsen egentligen är.

Slutligen, vilka karriärtips har du själv fått som du vill dela med dig av?

1. Att medvetenheten om att det inte är jämställt går att utnyttja. Vänd det till en fördel, du kommer att synas mer.

2. Good enough, man kan vara ambitiös men att inte överarbeta allt utan tänka good enough.

3. Att det fungerar att kombinera karriär och barn. Jag är själv uppvuxen på de premisserna. Jag vet att det går.

4. Att hitta en förebild som inspirerar en själv tror jag är viktigt. För mig har det varit kvinnliga förebilder. Det kan vara kvinnor som jag aldrig har träffat utan bara har sett på tv eller läst om.

Håll utkik på bloggen nästa vecka då AllBright möter Cissi Elwin Frenkel, VD/Chefredaktör på tidningen Chef. Känner du till någon som gör ett beundransvärt arbete för att uppnå diversifierade arbetsplatser och som bör lyftas fram?
Tipsa oss på: amanda@allbright.se