Seminarium med Jackson Katz: Vilken typ av man vill du vara?

Förra veckan avslutads med att vi besökte Ersta konferens och hotell i Stockholm, då Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Ungdomsstyrelsen och Män för jämställdhet anordnade ett seminarium om sexism och könsrelaterat våld. Dr. Jackson Katz var inbjuden från USA för att prata om hans erkända och banbrytande våldsförebyggande program MVP (The Mentors in Violence Prevention Program).

Katz berättade om hur vi kan engagera unga män, som utgör nyckelgruppen, i arbetet mot våld.

-Det handlar inte om att vi ska kliva in i varje våldsam situation, säger Katz. Det är naivt, fortsätter han. Det handlar om att medvetandegöra unga män om maskulinitetsnormer och beteenden.

Katz demonstrerade två case som han brukar jobba med inom ramarna för MVP. Case som flera killar, och tjejer, säkert känner igen sig i.

Det ena caset kallar han ”Instant reply”, och lyder enligt följande:

  • Du är hemma ensam och får ett mms från en killkompis. Det innehåller en bild på hans förra flickvän i en sexuell kontext – hon poserar naken som en porrskådis. Hur skulle du reagera i denna situation?

Och case nummer två, ”Down over”:

  • Din killkompis skickar konstant meddelanden till sin flickvän och frågar henne vart hon är, vem hon är med, och vad hon gör. Och inte på ett vänligt vis. Du får känslan av att han är besatt och svartsjuk och måste kontrollera hennes varje steg. Vad gör du?

Katz återgav tankegångarna och diskussionerna som brukar följa av de två casen. Du som vän vet att din killkompis beteende är fel men du skulle kanske tänka att det inte är din sak att lägga dig i och därför inte agera överhuvudtaget. Men tystnad är en medhållsaktion, menar han.

-Istället för att välja den fega vägen finns det massa saker du kan göra. Exempelvis pratar du med din vän och säger att du är bekymrad över hans beteende. Eller du kanske rent av ska säga till din vän att han borde prata med någon professionell då hans beteende inte är hälsosamt och kan försätta honom i trubbel, säger Katz

Män behöver tränas i att prata om sexism och våld för att bli medvetna och få mod till sig att våga bryta in och avbryta andra män när de agerar illa. Om vi lär unga killar detta så breddar vi deras mansroll och de kan växa upp till att bli bättre män och bättre föräldrar. Men även vuxna män måste börja reflektera över detta. Och då särskilt män med makt, män som har inflytande att påverka andra män. Dessvärre tycks manliga ledare ha någon sorts aversion mot att prata om dessa saker och har så haft i generationer. Men på samma sätt som heterosexuella kämpar för homosexuellas rättigheter, och vita för svartas rättigheter, så bör män kämpa för kvinnors rättigheter, enligt Katz.

Så att kalla män som ägnar sig åt jämställdhetsarbete för ”mesiga kärringar” leder inte bara till en fortsatt nedvärdering av kvinnan, utan även till att jämställdhetsutvecklingen kommer fortsätta att gå långsamt. Fler män måste engagera sig för att vi ska se en snabbare utveckling.  Och därför var vi extra glada över att se så många män på Katz-seminariet, ofta utgör kvinnor cirka 90 procent av deltagarna. Så till alla män: kom när kvinnor föreläser också, våga ha kvinnliga förebilder. Kvinnor har ägnat sig åt dess frågor i ett par hundra år och har massa kunskap att dela med sig av. Våga ta del av den och våga vara den man du vill vara.

 

Caroline Nord