Styrelsegranskaren vecka 13: IFS tar kliv framåt mot jämställdhet

Vid börsbolagens årsstämmor denna vecka är det endast två av 16 bolag som tar kliven till en jämställd representation i styrelsen. Veckans stora vinnare är bolagen Eniro och IFS. Ytterligare tre bolag strävar framåt, men når inte hela vägen fram: Arcam, Concentric och Handelsbanken. Veckans sömnpiller, som inte rör sig det minsta är: Elektrolux, Fabege, Getinge, HiQ, Huvfudstaden, Profilgruppen, SEB och SKF.

- Endast två bolag tar stegen till en jämställd styrelse denna vecka. Det är en trög start. Men tre klättrare närmar sig. Det allvarliga är att hela åtta bolag inte gör en smula för att bli bättre. Det är ett i grunden större problem, säger Amanda Lundeteg, vd AllBright.

Veckans framsteg: IFS och Eniro. Vi talar om bolag som denna vecka tar klivet upp och skaffar sig en jämställd styrelse. Valberedningen för IFS tar krafttag och föreslår utökning av styrelsen med en person, genom nyval av Gunilla Carlsson. Om nomineringarna går igenom kan IFS stoltsera med 43 procent kvinnor i styrelsen.

- Gunilla Carlsson är ett bra exempel på topp-rekrytering. Hon kan som tidigare biståndsminister och ledamot i EU-parlamentet, tillföra kompetens inom politik och internationella kontakter. Kanske kan vi här se en trend hur toppolitiker återanvänds i näringslivet, säger Lundeteg.

Eniro ersätter två ledamöter med nyval av Anna Settman och Cecilia Lager. Om valberedningens förslag går igenom uppnår styrelsen 50 procent av vardera könet.

Veckans försök: Arcam, Concentric och Handelsbanken. Vi syftar på bolag som denna vecka förbättrar andelen kvinnor i styrelsen, men når inte riktigt fram till en jämställd nivå om 40 procent. Valberedningen för Arcam med sina blygsamma 16 procent kvinnor i styrelsen, föreslår nyval av ytterligare en styrelseledamot, som skulle dra upp snittet till 28 procent kvinnor i styrelsen.

- Det är små myrsteg framåt, men välkomna steg i rätt riktning. En bantad styrelse skulle här kunna föra dem över gränsen 40 procent, säger Lundeteg.

Storbanken Handelsbanken som endast har 20 procent kvinnor i styrelsen ligger långt efter deras stora konkurrenter Swedbank som går i bräschen med 44 procent kvinnor och SEB med 36 procent kvinnor i styrelsen. Skandalomsusade Sverker Martin-Löf och Jan Johansson har avböjt omval till styrelsen i Handelsbanken.

- Detta är ett ypperligt tillfälle att ta in ny kompetens och jämna ut könsfördelningen. Valberedningen har nominerat Lise Kaae och Frank Vang-Jensen till de tomma platserna. Om båda väljs in landar Handelsbanken på 30 procent av det underrepresenterade könet, vilket är ett lyft men fortfarande inte i enlighet med kollegiets krav, säger Lundeteg.

Veckans godkända: NCC (43/57), Öresund (50/50) och Swedbank (44/56). Bolagen sticker ut på börsen med sina jämställda styrelser.

Veckans sömnpiller: Elektrolux, Fabege, Getinge, HiQ, Hufvudstaden, Profilgruppen, SEB och SKF. Vi talar om bolag som har en skev fördelning i styrelsen och som missar chansen att åtgärda detta.

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren