Styrelsegranskaren vecka 18: Stillström hittar inte kvinnor

Bolagsstämmorna denna vecka visar att fastighetsbolagen återigen går mest framåt. Hela 25 bolag gör inga förändringar. Det är första gången som majoriteten av bolagen är stillastående i 2015 års granskning. 
- Oroväckande floskler hörs från ägarfamiljen Stillström, som på fullt allvar menar att de inte hittar kvinnor, säger Amanda Lundeteg, vd AllBright.

Denna vecka går jämställdheten åt rätt håll. Sex bolag får jämställda styrelser. Ytterligare fem bolag rekryterar, men når inte hela vägen fram. Dessvärre är det hela 25 bolag som inte ens rör frågan. Den totala ställningen hittills inklusive denna vecka innebär 27 procent jämställda, 27 procent framsteg och 41 procent stillastående och 5 procent bakåtsträvare.

Veckans nya jämställda: Corem, Doro, Elanders, Knowit, Midsona och OddMolly
Störst lyft under veckan gör fastighetsbolaget Corem som går från 20 procent till 40 procent genom att ersätta en man med en kvinna. ­

– Återigen är det fastighetsbranschen som tar sig i kragen. Det är helt klart så att bolag som fått upp ögonen för jämställdhet i styrelsen, tycks få mersmak, säger Lundeteg.

Ett annat bolag som blir jämställt är telefonbolaget Doro, känd för sina mobiltelefoner med stora knappar, som ökar sin styrelse med en stol och rekryterar en kvinna.

Redan jämställda: Platzer, Poolia, Semcon, Svedbergs, Wallenstam, Wihlborgs

Veckans framsteg: Net Entertainment
Flera bolag som fått upp ögonen för frågan om jämställda styrelser når ändå inte hela vägen fram. Spelföretaget Netentertainment gör framsteg när de rekryterar kompetenta Jenny Rosberg till sin styrelse. Därmed förstärker de styrelsen med ett internationellt perspektiv. Men totalt sett har styrelsens representation av kvinnor endast ökat från 14 till 25 procent.

Övriga bolag som gör framsteg denna vecka: Catena, Elos, Haldex och Indutrade

Veckans baksteg: Karo Bio och PartnerTech
PartnerTech går från 28 procent till 16 procent kvinnor i styrelsen efter att Lotta Stalin avböjt omval. Än dystrare ser det ut för Karo Bio som går från 16 procent till mansdominans. Sibylle Lenz och Christer Fåhraeus avböjer omval och ersätts av Jean Lycke med kompetens inom läkemedelsindustrin. 

Veckans sömnpiller: Traction
Fortfarande märks också bolag som inte alls tycks försöka rekrytera. Denna vecka är det investmentbolaget Traction, med ägarfamiljen Stillström i spetsen.

- Det ser dystert ut i flera av deras portföljbolag. De fortsätter att ignorera kvinnor och stannar på blygsamma: en kvinna i styrelsen. De måste medge att deras kontaktnät inte duger och istället använda sig av professionella rekryterare, säger Lundeteg.

Bengt Stillström själv därmot ger en annan bild:

– Jag har försökt, men vi har inte lyckats hitta någon. Kvinnor har historiskt inte ägnat sig åt affärer och företagande i samma utsträckning som män och utbildar sig fortfarande inte åt det hållet och tar dem karriärerna – då blir det mycket färre kvinnor att välja ifrån, säger Bengt Stillström, ordförande i Traction.

Tyvärr är det hela 57 procent av veckans stämmor som misslyckas att öka antalet kvinnor i styrelsen. Flera bolag är snubblande nära gränsen till en jämställd representation, men tar inte chansen.

Andra sömnpiller: ABB, Atlas Copco, Bulten, Biotage, Concordia, DGC One, Duroc, Electra, Geveko, Global Health Partner, H&M, HMS Network, IAR systems, Lammhults, Lindab, Nolato, Ortivus, Precise Biometrics, Proffice, Scandi Standard, Studsvik, Thule, Trigon Agri och ÅF

Nästa Styrelsegranskare publiceras måndag den 4 maj, då är det 56 bolag som håller sina årsstämmor. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren? Maila info@allbright.se för uppdatering om aktuella bolag varje måndag.

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.