Styrelsegranskaren vecka 20: Bottennapp bland bolagsstämmor

Bolagsstämmorna denna vecka är hittills de sämsta under hela säsongen. Av veckans 16 stämmor slutar endast ett bolag med en ny jämställd styrelse. Veckans nya jämställda är Investor*. Två bolag som i veckan försöker men inte når hela vägen fram är Unibet och Inwido.

- Att giganten Investor först nu ställer in sig i ledet av jämställda bolag kan vi tycka är pinsamt. Vi kan bara tolka det som att kvoteringshotet fungerar, säger Amanda Lundeteg, vd AllBright.

Bland veckans 16 bolag var två bolag jämställda sen tidigare. Veckans nya jämställda heter Investor. Detta betyder att börsen i nuläget har 25 procent jämställda bolag. Däremot finns det gott om sömnpiller och bakåtsträvare i veckan. Hela 13 av 16 bolag, eller 81 procent, av bolagen fortsätter agera med ojämställd styrelse efter den kommande veckan.

Veckans nya jämställda: Investor
Wallenbergs maktbolag Investor går nu plötsligt från 25 procent till 40 procent kvinnor i styrelsen. Den nya kompetensen till styrelsen stavas; Sarah Öhrvall, styrelseledmot inom Bonnierkoncernen. ”Det är svårt att undvika att förhålla sig till det [kvoteringshotet], säger Hans Wibom, valberedningens ordförande i Investor (TT).

- Att Investor nu landar precis på 40%-gränsen till jämställdhet kan vi hoppas är mer än taktisk allokering, säger Lundeteg.

Redan jämställda: Björn Borg och MSC Konsult

Veckans framsteg: Unibet
Spelbolaget Unibet väljer att i veckan, till skillnad från sin konkurrent Betsson, ta några små steg mot jämställdhet. Det betyder att Unibet utökar sin styrelse med en person och plockar in Gymgrossistens vd Therese Hillman. Därmed når Unibet 25 procent kvinnor i styrelsen.

Andra som går framåt: Inwido, Nibe Industrier

Veckans bakåtsträvare: Millicom
Stenbecksfären Kinneviks klassiska telekombolag Millicom gör en profilerad rekrytering genom att välja in den tidigare finansministern Anders Borg och Odilon Almeida när bland annat tidigare vd:n Mia Brunell Livfors lämnar sitt uppdrag.

– Millicom rasar därmed från 33 till 25 procent vad gäller jämställdhet i styrelsen. Rekryteringen av Anders Borg och Odilon Almeida signalerar att Millicom inte prioriterar jämställdhet, säger Lundeteg.

Andra som backar: Aerocrine, Boule Diagnostics, CTT Systems, Moberg Pharma, Nordic Service Partners

Veckans sömnpiller: Peab
Bröderna Paulsens byggbolag Peab står helt stilla efter årets bolagstämma. De fastnar på 29 procent kvinnor, när endast två av sju stolar innehas av kvinnor. Peab hänger därmed inte med jämfört med konkurrenter som har en betydligt jämnare representation.

- Andra grabb-bolag som tappar är Lucara och Thethys. Det är tyvärr inte lika överraskande. Råvarubolag över huvud taget har visat sig vara den kanske slappaste branschen när det gäller jämställdhet, säger Lundeteg.

Andra sömnpiller: Lucara Diamond, Tethys Oil, Transcom

Nästa Styrelsegranskare publiceras måndag den 18 maj, då är det 24 bolag som håller sina årsstämmor. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren? Maila info@allbright.se för uppdatering om aktuella bolag varje måndag. Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren. 

*Investor uppger i kallelsen till årets bolagsstämma att antalet styrelseledamöter är 11, sju män och fyra kvinnor vilket inte uppnår jämställd representation. I samtal uppger de dock att vd Johan Forsell inte ska räknas med i styrelsen, varpå de uppfyller kraven för jämställd representation.