Styrelsegranskaren v. 8: Kvinnorna hårt eftertraktade

Hälften av bolagen som offentliggjort nomineringarna den här veckan är jämställda. Två bolag tar kliv bakåt: Sandvik och Tradedoubler.
– Kvoteringshotet ger effekt. Vi kan se att rutinerade styrelsekvinnor är hårt eftertraktade och stämmosäsongens huggsexa har inletts, säger Amanda Lundeteg, vd AllBright. 

Denna vecka har totalt 28 valberedningar lagt fram sina förslag. Två tredjedelar av bolagen är antingen jämställda eller tar kliv framåt. Resterande står stilla eller tar kliv bakåt.

Veckans jämställda: Cloetta, Fabege, Intrum Justitia, Jm, Knowit, Kungsleden, Mekonomen, Midsona, Munksjö Oyj, Ncc, SCA, SEB, Swedbank, TeliaSonera
Cloettas ordförande Caroline Sundewall kliver av och ersätts av rutinerade Lilian Fossum Biner som tillträder tillsammans med Nolatos vd Hans Porat och nykomlingen Camilla Svenfelt. Denna rockad gör att godisbolaget går från 38 till 43 procent kvinnor.

Investors Sara Öhrvall och Helena Saxon nomineras till storbanken SEB:s styrelse som numera kan titulera sig som jämställd. Bildelsförsäljaren Mekonomen väljer in näringslivsprofilen Mia Brunell Livfors och går därmed från 50 till 57 procent kvinnor i styrelsen. TeliaSonera, Fabege, Munksjö och Jm tar i och med stämman klivet till jämställda styrelser. 

Veckans framsteg: Bilia, Capio, Coor Service Management, Industrivärden
Service management-bolaget Coor tar kliv framåt genom att nominera norska näringslivsprofilen Heide Skaaret och Tele2s tidigare vd Mats Granryd. Industrivärden går från 29 till 38 procent när deras vd Helena Stjernholm äntrar styrelsen. Birgitta Stymne Göransson nomineras till Capio som därmed gör ett stort lyft och går från 17 till 38 procent.  

– Även om majoriteten av veckans bolag tar imponerande steg framåt räcker det inte hela vägen. Tillsammans landar veckans bolag på 39 procent kvinnor. Det vill säga en procentenhet under gränsen för vad som är acceptabelt, säger Lundeteg.   

Veckans stillastående: Beijer Electronics, Electrolux, Haldex, Hennes & Mauritz, Holmen, Indutrade, Stora Enso, Trelleborg
Valberedningen för Hennes och Mauritz föreslår Google Sveriges tidigare vd Stina Honkamaa Bergfors och juristen Erica Wiking Häger när Lottie Knutsson och Sussi Kvart avgår. Klädjätten snubblar på mållinjen och stannar på 38 procent. Gemensamma nämnaren för Electrolux, Trelleborg, Haldex och Beijer Electronics är att de alla försöker men misslyckas. Holmen, Stora Enso och Indutrade ligger kvar och blaskar strax över 20 procentstrecket.

Bolagsjättarna brukar vanligtvis gå i bräschen och visa vägen men bland veckans storbolag tycks flera ha nickat till. Här blir det bakläxa, det är pinsamt att några av Sveriges största arbetsgivare inte klarar av att fixa jämställda styrelser, säger Lundeteg.     

Veckans baksteg: Sandvik, Tradedoubler
Veckans bottennapp står nätannonseringsbolaget Tradedoubler för som går från 17 till 0 procent kvinnor när Humblestormgrundaren Mernosh Saatchi avgår och inte ersätts. Sandvik föreslås ersätta Hanna de Mora med Helena Stjernholm och Björn Rosengren. Med den förändringen går de från 29 till 25 procent kvinnor i styrelsen och fortsätter därmed verka med en ojämställd styrelse.

– De bolag som inte når fram till målet är de som tvingar fram en ny lagstiftning med kvotering. Bolagen är en skam för börsens i övrigt positiva utveckling och valberedningarna uppmanas att akut återkomma med nya nomineringsförslag, säger Lundeteg.  

42 av 282 valberedningar har hittills lämnat sina förslag och börsen som helhet ligger på 29,2 procent kvinnor. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 1 mars kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till  info@allbright.se

Följ debatten om #Styrelsegranskaren på Twitter.