Styrelsegranskaren v. 9: Bankerna tar täten

Jämställdhetsvågen från föregående vecka planar ut. Endast ett bolag, Avanza Bank, uppnår en jämställd styrelse. En tredjedel av veckans bolag gör inga förändringar.
– Trenden är bruten. Tidigare veckor har börsbolagen tagit stora kliv framåt men veckans bolag agerar sänke och drar ned andelen kvinnor. Fortsätter utvecklingen i samma spår kommer ett lagförslag om kvotering i september, säger Amanda Lundeteg, vd stiftelsen AllBright. 

En femtedel av alla valberedningar har hittills lämnat sina förslag och börsen som helhet ligger på 29,4 procent kvinnor. 

Veckans jämställda: Avanza Bank
Avanza Bank tar äntligen steget och går från 38 till 43 procent kvinnor i styrelsen. Huruvida Avanza kommer ligga kvar på den procenten beror på om det är en man eller kvinna som tillträder vd-positionen, och om vd:n är tänkt att ingå i styrelsen.
– Nu är det upp till bevis för Avanza. Antingen är de ett bolag i framkant eller så kommer de vara ett av bolagen som ropar efter kvotering. Handelsbanken, Nordea, Swedbank och SEB har redan gett sina förslag och visat att de prioriterar frågan, säger Lundeteg.

Andel just nu_v9.jpg

Veckans framsteg: ABB, Alimak, Moberg Pharma, Nordax, SKF och Volvo
Två tredjedelar av veckans bolag går framåt men når inte upp till jämställd representation. Nordax föreslås ersätta två män med styrelsevana Jenny Rosberg, som redan arbetar i NetEnts och East Capital Explorers styrelser. Efter förändringen går Nordax från 22 till 38 procent och är därmed säsongens första bank som inte når upp till jämställd representation.

Volvo går från 33 till 36 procent när Helena Stjernholm, Håkan Samuelsson och Volvos vd, Martin Lundstedt, väljs in. Helena Stjernholm tar därmed på sig sitt tredje styrelseuppdrag för säsongen. 

Rutinerade Helena Nordman-Knutsson föreslås till nynoterade Alimaks styrelse, som med denna förändring landar på 33 procent istället för 17. Jätten ABB och hälsovårdsföretaget Moberg Pharma gör förändringar men tar sig inte längre än 18 respektive 17 procent.

– Det är de tafatta försökens vecka. Många bolag gör positiva förändringar men når inte hela vägen fram till mål. Det är uppenbart att valberedningarna är i akut behov av rekryteringsrådgivning, säger Lundeteg.

Veckans stillastående: Arcam, Beijer Ref, Boliden och Bure Equity
Storbolaget Boliden missar chansen att ansluta sig till jämställdhetsligan. De byter ut en man mot en annan man och ligger kvar strax under 40-procentsgränsen med 38 procent kvinnor i styrelsen. Sarah McPhee nomineras till Bure Equitys styrelse i samband med att Eva Gidlöf avgår, och bolaget stannar på 29 procent kvinnor.

– Sarah McPhee är inte bara en innovativ och övertygande företagsledare. Hon har dessutom en historik av att öppna upp för kvinnor. Förhoppningsvis kan hon ha samma positiva inflytande på Bure Equity som hon haft under sin tid som vd för SPP, säger Lundeteg.

Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 8 mars kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.