Styrelsegranskaren v. 11: Rekordmånga bolag backar

Veckans förslag är en grå historia. En tredjedel av veckans bolag tar steg bakåt och minskar andelen kvinnor i styrelserna.  
– Nomineringarna är en rejäl besvikelse. För första gången sedan styrelsegranskarens start tar hela fem bolag steg i fel riktning, säger Amanda Lundeteg, vd stiftelsen AllBright.   

81 av 282 valberedningar har nu lämnat sina förslag. Den totala andelen kvinnor i styrelserna för samtliga börsbolag står kvar på 29,5 procent kvinnor. Endast en tredjedel av veckans nyinvalda ledamöter är kvinnor.   

Veckans jämställda: Collector, Creades, Duni, Ratos och Wallenstam
Fastighetsbolaget Wallenstam siktar mot en jämställd representation och föreslår inval av Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets tidigare ordförande.

Finansbolaget Collector gör en stor omrokad och föreslår Sodexos vd, Azita Shariati och styrelsevana Cecilia Lager till nya ledamöter, vilket resulterar i att bolaget har 50 procent kvinnor i styrelsen. Ratos väljer in styrelseproffset Ulla Litzén som går in på sitt femte uppdrag hittills för säsongen.

– Fastighetsbranschen och finansbranschen sticker ut. Båda har ökat andelen kvinnor betydande i såväl styrelse som ledning det senaste året. Pluspoäng för att de dessutom ser värdet i att välja in personer med en annan branschbakgrund, säger Lundeteg.

Veckans framsteg: Victoria Park
Fastighetsbolaget Victoria park gör framsteg genom att föreslå nyval av branschkollegan Besqabs affärsområdeschef, Sofia Ljungdahl. Med den förändringen går styrelsen från 25 till 38 procent kvinnor.  

Veckans stillastående: Besqab, Concentric, Gunnebo,
HMS Network, Lindab och Profilgruppen

 Industribolagen Concentric och Gunnebo står kvar på 29 procent. Både Besqab och HMS Network gör förändringar men väljer att ersätta män med nya män.

– Dags för Besqab och HMS Network att leta fram skämskuddarna. Det duger inte att skifta män mot män när andelen kvinnor inte ens når upp till 35 procent. Att valberedningarna inte lyckats hitta kvinnor som uppfyller kravprofilerna är ett tecken på att det är dags att skifta valberedningsrepresentanter, säger Lundeteg.  

Veckans baksteg: Husqvarna, IFS, Kinnevik, Medivir och Millicom
Både investmentbolaget Kinnevik och teleoperatören Millicom rasar i jämställdhetsstegen när Cristina Stenbeck lämnar ordförandeskapet i båda styrelserna. I Kinnevik stannar Stenbeck kvar som ledamot men valberedningen föreslår nyval av två män och andelen sjunker därmed till 25 procent. Millicom rasar från 25 till bottenlåga 14 procent kvinnor i styrelsen. 

It-bolaget IFS gör ett rejält bakslag. På grund av ändrade ägarförhållanden byter de ut en jämställd styrelse mot sju män och total mansdominans. Läkemedelsbolaget Medivir ersätter en man och en kvinna med Vitrolifes vd Thomas Axelsson och går därmed bakåt till 33 procent.

– Nomineringssäsongens hittills sämsta förändring står IFS för. Nya ägare kommer in och visar att de har noll koll på läget. Att likriktade gubbstyrelser riskerar att missa lönsamhetsaspekter, tycks dessa ägare och valberedningar helt ha missat, säger Lundeteg. 

 

Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 22 mars kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.