Styrelsegranskaren v.12: Ericsson nu jämställda

Börsbolagens nya styrelser faller nu i fråga om jämställdhet. Det visar veckans nomineringar till styrelserna.  
Orsaken till den sämre trenden, är att tre bolag backar och hela tio står helt stilla i frågan. Då räcker det inte med att Ericsson tar steget fullt ut och föreslår en styrelse med 50 procent kvinnor, eller att Helena Stjernholm är årets hetaste kandidat”, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen AllBright. 

Nästan hälften av alla valberedningar har nu lämnat sina förslag för styrelserna 2016. Nomineringarna faller en procentenhet lägre mot föregående vecka. Samma fallande trend syntes i fjol. Veckans nya jämställda är Ericsson. Veckans bakslag är Nederman.  

Veckans jämställda: Ericsson, Hemfosa, Klövern, Seamless, Sweco och Wihlborgs  
Sex bolag visar denna vecka att de har jämställdhet på agendan. Hemfosa, Klövern, Seamless, Sweco och Wihlborgs fortsätter med samma höga jämställda representation. Störst förbättring gör telefonbolaget Ericsson som bland annat föreslår Helena Stjernholm och då går från 36 procent kvinnor till 50 procent.  
–Helena Stjernholm är den hittills hetaste kandidaten den här säsongen. Tyvärr är det få namn bakom henne. Under våren har Stjernholm valts in i Industrivärden, Sandvik och Volvos styrelser. Hoppas inte erfarenhet av börs-vd är kriteriet för att bli styrelseledamot. Då har ägarna bundit ris kring sin egen rygg, säger Lundeteg.  

Veckans framsteg: Alfa Laval, Arise, C-RadeWork, Nordnet, Orexo och Softronic  
Fler bolag ökar denna vecka andelen kvinnor i styrelserna men når inte hela vägen. Både radioterapibolaget C-rad och vindenergibolaget Arise styr med en ensam kvinna i styrelsen.  
–Att kvinnorna är i minoritet leder ofta till att de bedöms hårdare och granskas mer. Inte förrän cirka en tredjedel utgör det underrepresenterade könet betraktas de som individer i stället för symboler, säger Lundeteg. 

Veckans stillastående: Axis, Cellavision, Dometic Group, ICA Gruppen, Malmbergs Elektriska, Meda, Midway, NetEnt, Nobia och Note  
Nästan hälften av veckans styrelser står stilla i frågan om jämställdhet. Axis gör inga försök att rätta till mansdominansen, utan tänker fortsätta styra med enbart män i styrelsen. Blodanalysföretaget CellaVision är det enda bolaget bland de stillastående som gör någon förändring. De byter ut en man mot en man, och andelen kvinnor står kvar på 29 procent.  
–Att byta ut en man mot en man tyder på att bolaget vill utvecklas. Men de missar chansen att bredda perspektiven i vårdbranschen, där antagligen varannan kund är kvinna, säger Lundeteg.  

Veckans baksteg: Elos Medtech, Nederman och Saab 
Kvoteringshotet tycks inte bita på tre av bolagen som samtliga tar baksteg. Saab backar och sällar sig därmed till de två tredjedelarna av storbolagen som inte når upp till jämställd representation. Störst bakslag gör verkstadsbolaget Nederman som väljer in en ny man och därmed sänker andelen kvinnor till 14 procent.  
–Det är svårt att förstå hur valberedningarna tänker. Huruvida de har glömt frågan eller aktivt motarbetar kvinnor kan vi bara spekulera i. Om inte förslagen revideras kommer kvotering snart som ett brev på posten, säger Lundeteg.   

Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 29  mars  kl  08:00.  Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se 

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.