Styrelsegranskaren vecka 13: 191 kvinnor från jämställdhet

Hälften av valberedningarna har lämnat sina förslag till styrelserna år 2016. Andelen kvinnor i bolagen som hittills avslöjat nomineringarna är uppe på 35 procent. För att nå 40-procentspärren krävs det att resterande bolag ersätter 191 män med kvinnor.
– Att hitta ytterligare ett par hundra styrelserelevanta kvinnor är en enkel match för proffsrekryterare. Vi ser redan att ovanligt många bolag har gått från mansdominans till jämn könsfördelning under årets nomineringssäsong. Bolag som visar att det är fullt möjligt att bryta gubbväldet bara det finns vilja, säger Amanda Lundeteg vd på stiftelsen AllBright. 

Kvinnorna intar ordförandeposterna, det visar veckans nomineringar. Veckans jämställda är Thule Group och veckans bov är Endomines.
 Hoist Finance, Rezidor Hotel och Addnode går i bräschen och visar att näringslivets yttersta maktposition inte är reserverad endast för män. Även Securitas som ännu inte har lämnat sitt fullständiga förslag siktar på Marie Ehrling som ordförande, säger Lundeteg.

Veckans jämställda: Dedicare, Gränges, Hoist Finance, Rezidor Hotel, Swedish Match och Thule Group
Sex bolag är jämställda denna vecka. Det är tydligt att de konsumentnära bolagen är de som gör störst kraftansträngningar för att öka andelen kvinnor. Rezidor och Thule blir i och med veckans nomineringar jämställda. Två män får gå och ersätts inte, därmed får Rezidor Hotel en jämställd representation. Thule tar in eftertraktade Heléne Mellquist och lämnar därmed representationen på 29 procent kvinnor.

Andel just nu_v.13.jpg

Veckans framsteg: Acando, Nolato, Oriflame och Studsvik
Fem kvinnor väljs in i de fyra bolagen som gör framsteg. Acando väljer bland annat in den före detta vice vd:n på TV4, Cecilia Beck-Friis, och når 38 procent kvinnor i styrelsen. 

Veckans stillastående: Addnode, Atlas Copco, Oem International och Vitrolife
Veckans stillastående är fyra till antal. Alla utom Oem International ligger på 33 procent och är snubblande nära men missar chansen. Oem International gör inte några förändringar trots att de bara har en kvinna i styrelsen och ligger på 17 procent. Storbolaget Atlas Copco tar in Postnords ekonomichef Gunilla Berg, som redan blivit invald i två styrelser.
– Det är tydligt att styrelsevana kvinnor är hårt eftertraktade av bolagen. Bolagen hakar på och vill ha jämställd representation men vågar inte satsa på kvinnor som inte tidigare arbetat i en börsstyrelse. På så sätt är det ett väldigt snävt urval de har att välja ifrån, säger Lundeteg.

Veckans baksteg: Assa Abloy och Endomines
Assa Abloy tar in en man och backar. Meg Tiveus avböjer omval och i en så liten grupp gör det stor skillnad, bolaget går från 40 procent kvinnor i styrelsen till 25 och gör därmed ett rejält baksteg.
– Veckans allra största skämsbolag är Endomines som sjabblar bort en jämställd styrelse och halkar ned till fjuttiga 25 procent kvinnor. 17 bolag har gjort samma dystra resa tidigare veckor. Det är högst anmärkningsvärt att bolagen väljer mansdominans och tvingar fram en kvoteringslag, säger Lundeteg.

 

Nu har 123 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 5 april kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.