Styrelsegranskaren vecka 15: Historisk nivå av andelen kvinnor i styrelser

Bolagen spränger 30-procentspärren. Efter att två tredjedelar av valberedningarna har gett sina förslag är bolagen nu uppe på totalt 30,1 procent kvinnor i styrelserna.  
– Det är första gången styrelserna är uppe på den nivån. Självklart firar vi inte förrän det är minst 40 procent men ett lågmält hurra kostar vi i alla fall på oss, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright.

Totalt 20 bolag har denna vecka lämnat sina förslag. De bolag som utmärker sig mest under veckan är fönstertillverkaren Inwido och industribolaget Troax Group. Veckans baksteg är Stockwik Förvaltning.

Veckans bolag har ökat med tre procentenheter. Totalt har bolagen som redan lämnat sina förslag
34 procent kvinnor i styrelserna, föregående år låg siffran på 31 procent.

Veckans jämställda: BioGaia, Byggmax, Hexagon och Inwido
Fyra bolag är denna vecka jämställda. Biogaia, Byggmax och Hexagon fortsätter att styra med jämställda styrelser. Valberedningen för Inwido föreslår inte omval av två män och styrelsen går därmed från 29 procent kvinnor till 40.
–Lyckligtvis är det ovanligt att bolagen återgår till ojämställdhet när de väl uppnått en jämn könsfördelning. Styrelseproffs vittnar om att en jämn könsfördelning i styrelserna påverkar styrelsernas dynamik i en positiv inriktning och att arbetet blir mer professionellt, säger Lundeteg. 

Veckans framsteg: Bravida, Oscar Properties, Sagax, Troax Group och Xano Industri
Totalt går fem bolag framåt och närmar sig jämställdhet. Gemensamt för Oscar Properties och Sagax är att de krymper styrelsen med en man var och höjer därmed andelen kvinnor. Troax ersätter två män med Eva Nygren, tidigare koncernchef för Rejlers, och går från låga 14 procent kvinnor till 33. Bravida med Monica Caneman i spetsen föreslår styrelseproffset Cecilia Daun Wennborg.
–Betydligt fler bolag tar steg i rätt riktning i jämförelse med fjolårets säsong. Tråkigt nog tar de flesta småsteg istället för ordentliga kliv och når därför inte ända fram till målsnöret, säger Lundeteg.     

Veckans stillastående: AstraZeneca, Billerud Korsnäs, Heba, Invisio Communication, Investor, MSAB, New Wave, Stockwik förvaltning, Prevas och Traction
Tio av bolagen har inte nått jämställdhet och valberedningarna föreslår inte heller några förbättringar. Stockwik har inte en enda kvinna i styrelsen och gör inga förändringar. Bland de stillastående återfinns även investmentbolaget Traction som även förra året hade svårt att rekrytera jämställt.
–Förra året var vi i kontakt med Traction som då uttryckte att problemet var att de inte lyckades hitta kvinnor. Tydligen har de samma problem i år. Det är dags för dem att inse att deras kontaktnät inte duger och istället kontakta professionella rekryterare, säger Lundeteg.

Veckans baksteg: Securitas
Securitas backar från 38 procent kvinnor till 33, men skriver i ett pressmeddelande att det är valberedningens ambition att nominera ytterligare en kvinna som ledamot till årsstämman 2017. I spetsen har de från och med årsstämman styrelserutinerade Marie Ehrling som tar över klubban efter Melker Schörling.
Det är en glädjande överraskning att Ehrling tar över ordförandeklubban. Maktsfären Schörlings bolag är inte direkt kända för att tillsätta kvinnor på ledande befattningar. Att valberedningen deklarerar att ytterligare en kvinna ska ta plats i styrelsen nästa år är en tydlig signal om att Securitas är på väg i rätt riktning, men frågan är varför de väntar till nästa år, säger Lundeteg. 

Nu har 188 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 19 april kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren