Styrelsegranskaren vecka 16: Stora & mellanstora bolag tar täten

Majoriteten av bolagen har lämnat sina förslag till nya styrelser. Stora och mellanstora bolag har 35 procent kvinnor i styrelserna. Små bolag har inte mer än 29 procent.
– Att stora bolag tar täten är inte mer än rätt, de bör visa att jämställdhet är högt på agendan. Men att de inte når upp till 40 procent är inte försvarbart, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright.

Den totala andelen kvinnor för bolagen som lämnat sina förslag faller med en procentenhet den här veckan. Samma tendens syntes förra året. Veckans jämställda är MSC Group och Sensys Gatso. Veckans baksteg är Avega Group och Mycronic.
– Tendensen är oroväckande. Risken är stor att andelen kvinnor återigen hamnar under 30-procentspärren. Pressen ökar därmed på bolagen som ännu inte lämnat sina förslag, säger Lundeteg. 

Veckans jämställda: Björn Borg, Hansa Medical, MSC Group, Net Insight, Odd Molly och Sensys Gatso
Sex bolag är denna vecka jämställda. Veckans största lyft står it-konsultbolaget MSC Group för som byter ut nästan hela styrelsen och går från 20 procent kvinnor till 40. En extra guldstjärna får Hansa Medical och Odd Molly som båda har 50 procent kvinnor i styrelserna.
– MSC överraskar, majoriteten av teknikbranschen har ojämställda styrelser i dagsläget, säger Lundeteg.   

Veckans framsteg: D. Carnegie & Co, Fenix Outdoor, Lifco, Peab, Precise Biometrics, Rejlers, Scandic Hotels och Tobii
I och med att D. Carnegie & Co lämnar sitt förslag så har alla bolag i fastighetsbranschen offentliggjort sina nomineringar. Tillsammans når hela branschen upp till 40 procent kvinnor i styrelserna.
– Fastighetsbranschen blir första branschen någonsin att nå regeringens mål om minst 40 procent kvinnor. Branschen har flera kvinnor som har organiserat sig och drivit på för jämställda villkor. Ett arbete som äntligen betalar sig, säger Lundeteg.

Veckans stillastående: Betsson, Bong, Boule Diagnostics, BTS Group, Catena, Fast Balder, Kabe, Lucara Diamond, Intellecta, Nibe Industrier, Opcon, RaySearch Laboratories, Sintercast, Trigon Agri, Unibet Group, Vostok New Ventures och Wise Group
17 bolag står helt stilla i fråga om jämställdhet den här veckan. Minst ansträngningar gör jordbruksbolaget Trigon Agri och medicinteknikföretaget RaySearch, som har noll kvinnor i styrelsen. Tätt efter kommer Betsson, Opcon och Sintercast som har under 20 procent kvinnor.  Spelbolaget Unibet med 25 procent kvinnor i styrelsen klår branschkollegan Betsson som endast har 17 procent.
– Förvånansvärt många bolag har slumrat till. Debatten om styrelserna är mer angelägen än någonsin, ändå uppvisar majoriteten av veckans bolag ointresse, säger Lundeteg.  

Veckans baksteg: Avega Group, BioInvent International, Image Systems, Itab Shop Concept och Mycronic
Fem av veckans bolag tar baksteg. Tidigare jämställda Avega Group och Mycronic halkar ned från platsen som förebilder när de båda utökar styrelserna med män. Itab Shop concept går från 33 procent kvinnor till 29 och tar därmed också ett baksteg. 
– Bakstegen denna vecka är tyvärr ovanligt många. Att det dessutom är tidigare jämställda bolag som backar gör det hela än värre. De har fortfarande chansen att rädda sina anseenden och ändra förslagen till stämman. Vi hoppas bara att de tar chansen, säger Lundeteg.  

Nu har 224 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 26 april kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.