Styrelsegranskaren vecka 14: Två tredjedelar av bolagen blir offer för kvotering

Rekordmånga bolag har avslöjat sina förslag till styrelserna under veckan. Valberedningarna som hittills har gett sina förslag ligger på 34 procent kvinnor totalt. Fortsätter utvecklingen på samma sätt drabbas två tredjedelar av bolagen av kommande kvoteringslagstiftning.     
– Det är tydligt att flera valberedningar ryckt upp sig och breddat nätverken, men fortfarande är det allt för många som fuskar med agendan. För att styrelserna ska nå upp till 40 procent krävs närmast ett mirakel, säger Amanda Lundeteg vd på stiftelsen AllBright. 

Den totala andelen kvinnor i styrelserna, för de bolag som gett sina förslag, faller en procentenhet i jämförelse med föregående vecka. Veckans bovar är Eniro, Novestra, Novotek och Ortivus som inte har några kvinnor i styrelserna. Det bolag som utmärker sig mest under veckan är fastighetsbolaget NP3 som går från 25 procent kvinnor till 43. 
– Hoppet är grusat och helt jämställda börsstyrelser år 2016 är tyvärr en utopi. Det är tråkigt att valberedningarna inte tar chansen och visar att de äger frågan, säger Lundeteg. 

Veckans jämställda: AAK, Corem Property, Diös Fastigheter, Elanders, Fast Partner, Formpipe Software, Neurovive Pharmaceutical, NP3 Fastigheter, Platzer Fastigheter, Poolia, Proact It, Semcon, Svedbergs, Uniflex och Vitec Software
15 bolag är denna vecka jämställda. 12 var redan jämställda och tre har ökat andelen kvinnor; Neurovive, Np3 Fastigheter och Proact It. Både Neurovive och Proact It minskar styrelsen med en person och höjer därmed andelen kvinnor. Np3 väljer in branschkollegan Fabeges ekonomi- och finanschef Åsa Bergström.

Veckans framsteg: Attendo, Bulten, Camurus, Duroc, Enea, Ghp Specialty Care, Hexpol, Pricer, Transcom Worldwide och Vbg Group
Kundtjänstbolaget Transcom som varit mansdominerat väljer nu in Liselotte Hägertz Engstam, som även arbetar i KnowIt:s styrelse. Industri- och handelskoncernen Duroc gör en liknande resa och lämnar mansdominansen när de väljer in Carina Heilborn som i dagsläget är CFO för Peter Gyllenhammar AB.
– Om fuskande valberedningar lät sig inspireras av framstegsbolagen skulle vi nå målet snabbare. Här är bolagen som visar att kvinnorna både finns och vill, säger Lundeteg.

 Veckans stillastående: Biotage, Bufab Holding, Concordia Maritime, Eltel, Fagerhult, I.A.R Systems, Lammhults Design Group, Latour, Novestra, Novotek, Pandox, Probi och ÅF
13 av veckans bolag gör ingen förändring och endast tre av bolagen har över 30 procent kvinnor. Investmentbolaget Latour tar in Mycronics vd Lena Olving.
– Lena Olving har inte bara gedigen styrelsekompetens, hon är dessutom känd för att öppna upp för kvinnor. Förhoppningsvis kan hon ha samma positiva påverkan på Latour när det kommer till att skapa likvärdiga karriärvägar oavsett kön, säger Lundeteg.

Veckans baksteg: Be Group, Doro, Electra Gruppen, Eniro, Loomis, Ortivus och Scandi Standard
Hela sju bolag tar steg bakåt och minskar andelen kvinnor. Två tråkiga resor gör Doro och Loomis, som tidigare var jämställda men nu ligger på 29 respektive 33 procent kvinnor. Allra värst är Eniro som gör en stor rockad i styrelsen och går från 60 procent kvinnor till enbart män.
– Stämmosäsongens största skämsbolag ser ut att bli söktjänstföretaget Eniro som tappar samtliga kvinnor. Olyckligt då bolag som har kvinnor i styrelserna löper 20 procent mindre risk att gå i konkurs. Att välja en ny likriktad styrelse med bara män är en udda medicin för att undvika framtida kriser, säger Lundeteg.

Nu har 168 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 12 april kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Valberedningarnas nomineringar .jpg

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren