Humana vinnare av AllBrightpriset 2017

Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, Tove Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, Annica Ånäs, Sven Hagströmer och Michaëla Berglund.

Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, Tove Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, Annica Ånäs, Sven Hagströmer och Michaëla Berglund.

Börsens mest jämställda bolag har utnämnts. Årets AllBrightpris har delats ut till omsorgsbolaget Humana, med vd:n Rasmus Nerman vid rodret.
- Jag är superglad och otroligt stolt, både på det personliga planet och för Humanas räkning. Det känns fantastiskt att vi blir belönade för vårt aktiva jämställdhetsarbete, säger Humanas vd Rasmus Nerman. 

 Humana är ett nordiskt omsorgsföretag med uppgift att ge människor ett bra liv. De kan stoltsera med både en jämställd ledningsgrupp och styrelse. Därtill visar de också i enkäter att de har en inkluderande medarbetarkultur.
- Juryn har särskilt reagerat på att företaget har värderingsambassadörer inom bolaget. Samt att företagets anställda i hög utsträckning upplever att de har inflytande över sin arbetssituation och utveckling, säger Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd på AllBright.

Alla bolag på AllBrights gröna lista, 39 bolag, nominerades i ett första skede. Prisprocessen har bestått av enkätundersökningar och intervjuer. Både vd och medarbetare har fått möjlighet att göra sin röst hörd.
- Humanas inkluderande arbete stannar inte bara vid kön, bolaget är också i färd med att HBTQ-certifiera sina chefer. Det gör Humana till en inspiration för börsens övriga bolag, säger Dahlgren.

Ytterligare tre bolag uppmärksammades för sitt jämställdhetsarbete. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medicinteknikbolaget Bactiguard och spelbolaget NetEnt var alla finalister.
- Gemensamt för finalisterna är att de alla visar att jämställdhet är ett prioriterat område. Och att man jobbar hårt för att minska diskriminering på arbetsplatsen, de har med andra ord gjort sin jämställdhetsläxa, säger Dahlgren.

Humana noterades på Stockholmsbörsen i mars 2016, det är första gången de är med och tävlar om AllBrightpriset. Priset delades ut under måndagen den 27 november under en middag på Fotografiska med finalisterna och juryn.

Juryn bestod av Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva, Anna Ryott, vice vd Norrsken Foundation, Bengt Johansson, vd Forsen, Michaëla Berglund, juryns ordförande och vd Michaël Berglund AB, Suad Ali, expert Migrationsverket och Sven Hagströmer, styrelseordförande Creades och Avanza.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar.

Kontakt: Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd, AllBright, 073-9403405, tove.dahlgren@allbright.se