Storbolagen nära jämställdhetsmålet

Majoriteten av alla börsbolag har nu lämnat sina förslag till nya styrelser. Storbolagen når rekordhöga 39 procent kvinnor, snubblande nära jämställdhetsmålet om minst 40 procent av vardera kön. Nästan hälften av valberedningarnas nyvalsförslag utgörs av kvinnor.  
– Om resterande sju storbolag skiftar 10 män med 10 kvinnor kommer 2017 bli året då Sverige för första gången kan fira jämställda storbolagsstyrelser, säger Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen AllBright.

Sammantaget bland de bolag som hittills har lämnat förslag till nya styrelser ligger andelen kvinnor på 35 procent. Samma bolag låg föregående år på 33 procent och har därmed ökat med två procentenheter. 

Vart tionde bolag tar klivet från mansdominans till jämställdhet. Bland dessa återfinns bland annat börsjättarna Assa Abloy, H&M, ICA Gruppen, Saab och Skanska. Storbolagen är därmed ynka en procentenhet ifrån målet om 40 procent kvinnor. I realiteten innebär det att resterande storbolag måste ersätta några män med kvinnor alternativt utöka styrelserna med 13 kvinnor.
–Stora bolag har länge varit fanbärare och det är positivt att de fortsätter framåt.  Än finns chans för jättarna att nå målet men för att det ska ske är det avgörande att bolag som Autoliv, AstraZeneca och Melker Schörling gör betydande förändringar i år. Dessa kommer vi hålla extra koll på framöver, säger Lundeteg.

Åtta bolag går i motsatt riktning. De var tidigare jämställda men har nu lämnat förslag på styrelser med en majoritet män. Vårdbolaget Capio väljer in Swedbanks sparkade vd Michael Wolf som styrelseordförande och sjunker ner till 38 procent. Klädbolaget Björn Borg som tidigare var jämställda minskar styrelsen med en person och hamnar utanför spannet för jämställdhet.
–Bakåtsträvarna blir lyckligtvis allt färre men fortfarande envisas vissa bolag med att återvinna skandalomsusade män framför kompetenta kvinnor. Capios val av ny ordförande sänder en märklig signal till medarbetare och potentiella investerare, säger Lundeteg.

Tre procent av bolagen är helt mansdominerade i styrelserna. Hotellföretaget Rezidor får ny ägare och går från en jämställd styrelse till en med enbart män. Axis, Stockwik Förvaltning och TradeDoubler gör inga förändringar i sina styrelser utan fortsätter med total mansdominans.
–Medan kapitalförvaltare i Storbritannien nu tar strid och röstar emot företag som saknar kvinnor i amerikanska bolag fortsätter svenska fondbolag att släppa igenom gubbtunga styrelser. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan detta blir tydligt även för svenska aktieägare, säger Lundeteg.