Allbrightpriset 2020 går till forskningsbolaget Bioarctic

Bioarctic_Allbrightpriset_2020.png

Börsens mest jämställda bolag år 2020 har korats. Årets Allbrightpris tilldelas forskningsbolaget Bioarctic. Bolaget tilldelas priset för sitt genuina arbete för jämställdhet som ett viktigt affärsmål i hela organisationen.
- Vi är otroligt glada och stolta över att ha tilldelats årets Allbrightpris. Det är en bekräftelse på att det målmedvetna arbete vi bedriver inom jämställdhetsområdet bär frukt, säger Gunilla Osswald, vd Bioarctic.

Bioarctic är ett biofarmabolag vars huvudsakliga forskningsområden är Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom. Bolaget har under många år arbetat med jämställdhet som en viktig del i verksamhetens värderingar och utveckling.
- Årets Allbrightpris uppmärksammar hur Bioarctic målmedvetet arbetat mot tydliga mål gällande jämställdhet och hur de involverat alla medarbetare i detta arbete. Medarbetarna ger Bioarctic genomgående höga betyg i frågor rörande jämställdhet, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg.

Bioarctic har gjort en imponerade resa i fråga om jämställdhet de senaste fem åren. När vd Gunilla Osswald tillträdde 2014 återfanns främst män på ledande positioner. Idag har bolaget uppnått jämn könsfördelning organisationen igenom. Tydliga processer för rekrytering och befordran, med fokus på kunskap och kompetens, lyfts som ett av framgångsrecepten. Bioarctic mäter även kontinuerligt medarbetarnas upplevelser av diskriminering och trakasserier.
-  Bioarctic borde vara sann förebild för många börsbolag då de tydligt visar att affärsmålet jämställdhet, med utgångspunkt i rätt kompetens på rätt plats, går att uppnå genom tydliga mål och metodiskt arbete, säger Lundeteg.

Utöver Bioarctic bestod finalisterna av omsorgsföretaget Humana samt investmentbolaget Kinnevik. Hos Humana är jämställdhet och mångfald viktiga koncernmål som även är knutna till koncernledningens bonus. Kinnevik visar på allvar i fråga om jämställdhet, då de granskat den interna kulturen och utbildat anställda i både Sverige och Storbritannien.
- Att Humana är i final för tredje gången är ett kvalitetsmått i sig. Det är tydligt att bolaget håller i fråga om jämställdhet. Långt ifrån alla bolag lyckas med det, visade den senaste Allbrightrapporten. Kinnevik har under året tagit steget upp på Allbrights jämställda börslista och bolaget är tydligt i startgroparna på en mycket spännande förändringsresa, säger Lundeteg.

I ett första steg nominerades samtliga börsbolag med jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Vinnaren utsågs efter en gedigen process bestående av medarbetarenkäter och intervjuer med vd som sedan analyserades av årets Allbrightpris-jury. Juryn bestod av Barakat Ghebrehawariat, vd Demokrateam, Caroline Farberger, vd Ica Försäkring, Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, Lili Assefa, vd Assefa Communication, Michaëla Berglund, vd Michaël Berglund samt ordförande Allbright, Nina Åkestam, senior brand specialist Google och Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades samt grundare Allbright.

Allbrightpriset delas varje år ut till börsens mest jämställda bolag. Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet.

Maija Inkala