Så kan du skapa en inkluderande arbetsmiljö – 5 steg

Du har förmodligen hört det förut, kanske i en arbetsintervju eller i ett veckomöte: ”Inkludering är viktigt för oss.” Men vad innebär inkludering, egentligen? Och hur går man från tomma ord och klichéer till handling och effektfulla åtgärder?

Här går vi igenom vad inkludering innebär och varför det är viktigt, hur du vet om din arbetsplats är inkluderande, och vilka steg din arbetsplats bör ta för att skapa en arbetsmiljö där alla kan trivas och prestera oavsett vem de är.

Varför är det viktigt med en inkluderande arbetsmiljö?

För att arbetsplats ska nå bästa möjliga resultat behöver de anställda ha rätt verktyg och förutsättningar för att lyckas och må bra. Hur de verktygen och förutsättningarna ser ut skiljer sig åt från individ till individ.

Ett exempel på det kan vara något så litet som en hög dörrtröskel till ett mötesrum. För de flesta kommer det gå bra att bara kliva över den. Men för någon som använder en rullstol kan det orsaka stora problem, en känsla av frustration och utanförskap. En inkluderande arbetsplats ser till att alla har samma möjlighet att aktivt delta i arbetet, oavsett vem de är eller vilka behov de har, utan onödiga hinder. Hur ett sådant hinder ser kan alltså skilja sig åt från person till person.

Det finns många olika parametrar att ta hänsyn till för att skapa en inkluderande arbetsmiljö. De sju diskrimineringsgrunderna inkluderar exempelvis:

  • Kön
  • Könsidentitet och könsuttryck
  • Etnisk tillhörighet
  • Religion eller annan trosuppfattning
  • Funktionsnedsättning
  • Sexuell läggning
  • Ålder

Utöver det har vi alla också olika personligheter och erfarenheter som påverkar hur vi ser på olika situationer. Det är också en styrka: en arbetsplats med mångfald och blandade erfarenheter gör att ni kan se problem och möjligheter ur fler vinklar. För att ta tillvara på den kraften behöver arbetsplatsen se till att inkludera allas olikheter. Det kan låta lätt och självklart, men det här är en punkt som vi av erfarenhet vet att många bolag misslyckas på och kan behöva hjälp med.

Då är det dags att agera

Det finns några tecken på att de anställda inte känner sig inkluderade på arbetsplatsen och i arbetskulturen. Här är några av dem:

  • Hög personalomsättning
  • Högt antal sjukskrivningar
  • Tystnadskultur
  • Låg kreativitet och innovationsförmåga
  • Utanförskap och mobbning
  • Återkommande konflikter
  • Rädsla för att göra fel
  • Lågt genomförande av högre beslut

Även om detta inte är något som märks på din arbetsplats kan det ändå vara läge att fokusera på att öka känslan av inkludering. Att fokusera på inkluderingen kan förbättra prestationen ytterligare och förebygga framtida problem som annars kan dyka upp.

I vissa fall är problemen dock så akuta att facket kan behöva kallas in. Om du eller någon av dina kollegor upplever stora problem med diskriminering, utanförskap eller mobbning rekommenderar vi också att du så fort som möjligt tar in hjälp utifrån. Att kontakta facket kan kännas otäckt, men kom ihåg att vi har ett starkt fackligt skydd i Sverige.

5 steg för att skapa en inkluderande arbetsmiljö

Att skapa en inkluderande arbetsmiljö börjar med att först utvärdera hur arbetsmiljön ser ut i nuläget. Först efter det är möjligt att sätta mål och börja mäta framstegen. Här är de första fem stegen din arbetsplats kan ta:

  1. Börja mäta upplevelsen av arbetsmiljön

Skapa först en nulägesbild, exempelvis genom anonyma enkäter. Här är det viktigt att använda flera parametrar i insamlandet av data för att exempelvis se om vissa grupper känner sig mer eller mindre inkluderade.

  1. Sätt mål för arbetsmiljöarbetet

Det största misstaget ett bolag kan göra är att strunta i att agera på det som framkommer i enkäter och medarbetarundersökningar. Nu är det därför dags att börja sätta mål och en plan framåt baserad på de anonyma enkätsvaren eller datainsamlingen.

  1. Utbilda medarbetare och chefer

Se över kunskapsluckor och erbjud utbildningar till medarbetare och chefer. För den som aldrig utsätts för exkludering kan det vara svårt att känna igen. Utbildningar inom inkludering kan därför göra att fler arbetar för förändring och ändrar sina egna beteenden.

  1. Utvärdera mötesstrukturer och kontaktytor

Kommer alla till tals under arbetsmötena? Är det någon som får mer tid att dela med sig av sina åsikter än andra, och gör det att andras idéer aldrig kommer fram? Att alla har tid och utrymme att dela med sig av sina erfarenheter gör att arbetsplatsen blir mer kreativ och innovativ. Ojämlika mötesstrukturer kan därmed bli en företagskostnad. Tänk även på vem det som är tar anteckningar, plockar fram fika och städar efter mötena. Det bör finnas en struktur även här för att undvika osynligt arbete.

  1. Gör en genomsyn av den fysiska och digitala arbetsmiljön

I början av artikeln nämnde vi dörrtröskeln som ett exempel på exkluderande design. Genom att göra en genomlysning kan din arbetsplats kanske hitta fler sådana exempel. Även det digitala är en del av arbetsmiljön och behöver därför utvärderas.

Repetera, utvärdera, ta in hjälp

Arbetet för att skapa en inkluderande arbetsmiljö stannar inte efter de här fem stegen, processen måste repeteras och utvärderas kontinuerligt. Om arbetsplatsen inte når sina mål kan det nu vara läge att ta in hjälp från en expert.