Knowit vinnare av Allbrightpriset 2019

Knowit-Allbright-priset-2019.jpg

Börsens mest jämställda bolag har korats. Årets Allbrightpris tilldelas konsultbolaget Knowit. De får priset för sitt ihärdiga arbete för en jämställd och inkluderande arbetsplats.
- Vi är riktigt stolta och glada över att vårt långsiktiga arbete med jämställdhet uppmärksammas, säger Knowits vd Per Wallentin.

Knowit är ett nordiskt it-konsultbolag som de senaste åren stadigt ökat andelen kvinnor på ledande positioner. Med hjälp av policys, riktlinjer och rutiner har de gjort jämställdhetsarbetet till en naturlig del av verksamheten.
-  På fem år har Knowit gått från noll kvinnor till jämn könsfördelning i ledningsgruppen. De är därmed det första bolaget som gått från Allbrights röda börslista till att vinna Allbrightpriset. Deras övertygelse att jämställdhet är ett viktigt stöd till affären, är värt en eloge, säger Amanda Lundeteg, vd Allbright.

I motiveringen lyfte juryn särskilt att allt arbete för jämställdhet hos Knowit är grundat i forskning på området. Arbetet att inkludera alla medarbetare är förankrat genom hela organisationen, med vd som huvudansvarig. Bolaget är även öppna med de misstag de gjort i tidigare arbete för jämställdhet.
- Det handlar om klassiska misstag, som att rekrytera in kvinnor utan att först ha arbetat för att skapa en inkluderande kultur. Eller att de startade ett kvinnligt nätverk, som skapade exkludering istället för inkludering, säger Lundeteg.

I första steget till Allbrightpriset nominerades samtliga börsbolag med jämn könsfördelning i ledningsgruppen. Vinnaren utsågs efter en gedigen process bestående av medarbetarenkäter och intervjuer med vd.
- Andelen bolag som nominerats har ökat med en tredjedel sedan ifjol. Det är ett överraskande starkt framsteg. Det är tydligt att allt fler bolag insett att jämställdhet är en strategisk affärsfråga, som de behöver planera för och arbeta med därefter, säger Lundeteg.

Utöver Knowit bestod finalisterna av biopharmabolaget Bioarctic samt fastighetsbolaget Corem. Bioarctics medarbetare gav bolagets jämställdhetsarbete genomgående högt betyg och Corem granskar den interna mångfalden bortom kön.

Juryn bestod av Anna Ryott, ordförande Summa Equity, Barakat Ghebrehawariat, vd Demokrateam, Bengt Johansson, vd Forsen, Caroline Farberger, vd Ica Försäkring, Michaëla Berglund, vd Michaël Berglund samt ordförande Allbright, Nina Åkestam, senior analytiker Google och Sven Hagströmer, ordförande Avanza och Creades samt grundare Allbright.

Allbrightpriset delas varje år ut till börsens mest jämställda bolag. Allbright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner inom näringslivet.