5 snabba med vår nya Utbildningsstrateg Niklas Uppenberg

Niklas_redigerad_pixlr.jpg

Vi har fått äran att ha Niklas Uppenberg som utbildningsstrateg hos oss. Niklas klev på sin tjänst i december och kommer ansvara för utbildningsverksamheten. Vi tänkte säga hej till Niklas och lära känna honom lite bättre, häng med!

Hur kommer det sig att du sökte dig till AllBright?
Jag har under en längre tid haft ögonen på AllBright och kommit i kontakt med stiftelsen i diverse sammanhang. Jämställdhet har även länge varit en fråga som varit prioriterad för mig och något som jag gärna velat arbeta med i någon form. Jag fick tips från en kompis om den här tjänsten och när jag läste arbetsbeskrivningen kändes det helt perfekt för mig!

Vad har du sysslat med innan?
Jag har under flera år arbetat med utbildning, projektledning och opinionsbildning. Senast i rollen som verksamhetschef för Ung Privatekonomi, ett projekt som utbildar ungdomar över hela Sverige inom ämnena privatekonomi och sparande. Jag har även en studiebakgrund inom retorik och strategisk kommunikation vilket jag hoppas ska kunna vara bidragande i denna roll. 

Vad kommer du att bidra med på AllBright?
Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet av att driva effektiva utbildningsprojekt och att samtidigt kunna leverera utbildningar av högsta klass till de bolag och organisationer som väljer att samarbeta med AllBright. Eftersom jag även är något av en börsnörd hoppas jag även kunna bidra med kunskap och exempel på hur andra bolag arbetar effektivt med jämställdhetsfrågor samt hur dessa kan ses ur ett investerarperspektiv.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan tycker du?
Den viktigaste jämställdhetsfrågan enligt mig är lika lön för lika arbete. Det är helt orimligt att du som kvinna idag inte ska erbjudas samma möjlighet till lön eller löneutveckling trots att du sitter på en likvärdig position som din kollega som är man.

Vem är du som person?
Jag ser mig själv som en glad och utåtriktad person som försöker hålla energin på topp och sprida denna vidare till de personer jag träffar. Jag älskar matlagning, resor och drömmer allt för ofta på fritiden om att bli amatörsproffs i squash, det går inget vidare dessvärre. Sedan ett tag tillbaka kan jag även definiera mig själv som småbarnspappa och försöker på ett effektivt sätt kombinera sömnbrist, lek och blöjbyte med att vara en bra förebild.  

Har du frågor om våra utbildningar? Kontakta Niklas på: niklas.uppenberg@allbright.se

Vill du bli en del av AllBright?

Volontärer 3.jpg

Sedan 2013 har vi på AllBright ett nätverk av volontärer som stöttar vårt arbete. Volontärnätverket är otroligt betydelsefullt och har lyft stiftelsen till nya höjder. Nu vill vi expandera nätverket ytterligare och letar därför efter dig med stort engagemang. 

Du som volontär
Som volontär bidrar du till att utveckla och genomföra AllBrights arbete. Du hjälper kanske till med att synliggöra AllBright i sociala medier, bistår med hjälp vid datainsamling till rapporter och dylikt eller hjälper oss vid event och arrangemang. Vi tror på att olika kompetenser berikar och strävar därför efter att ge dig utrymme att hjälpa till inom just ditt expertområde. 

AllBright eftersträvar ett volontärnätverk som speglar samhället och eftersöker därför en mångfald i rekryteringen.

Den 9 januari kl. 18:00 har vi en informationsträff om vad volontärnätverket går ut på. Vill du vara en del av nätverket? Skicka en kort beskrivning av dig själv, ditt engagemang och vad du kan bidra med till oskar.eklind@allbright.se senast den 5 januari. Informationsträffen är på vårt kontor i Stockholm, bor du inte i Stockholm tar vi gärna emot din ansökan ändå, flera uppdrag går att göra på distans. 

Vi hoppas på att höra från dig!

Humana vinnare av AllBrightpriset 2017

Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, TOve Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, annica ånäs, sven hagströmer, michaëla berglund

Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, TOve Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, annica ånäs, sven hagströmer, michaëla berglund

Börsens mest jämställda bolag har utnämnts. Årets AllBrightpris har delats ut till omsorgsbolaget Humana, med vd:n Rasmus Nerman vid rodret.
- Jag är superglad och otroligt stolt, både på det personliga planet och för Humanas räkning. Det känns fantastiskt att vi blir belönade för vårt aktiva jämställdhetsarbete, säger Humanas vd Rasmus Nerman. 

 Humana är ett nordiskt omsorgsföretag med uppgift att ge människor ett bra liv. De kan stoltsera med både en jämställd ledningsgrupp och styrelse. Därtill visar de också i enkäter att de har en inkluderande medarbetarkultur.
- Juryn har särskilt reagerat på att företaget har värderingsambassadörer inom bolaget. Samt att företagets anställda i hög utsträckning upplever att de har inflytande över sin arbetssituation och utveckling, säger Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd på AllBright.

Alla bolag på AllBrights gröna lista, 39 bolag, nominerades i ett första skede. Prisprocessen har bestått av enkätundersökningar och intervjuer. Både vd och medarbetare har fått möjlighet att göra sin röst hörd.
- Humanas inkluderande arbete stannar inte bara vid kön, bolaget är också i färd med att HBTQ-certifiera sina chefer. Det gör Humana till en inspiration för börsens övriga bolag, säger Dahlgren.

Ytterligare tre bolag uppmärksammades för sitt jämställdhetsarbete. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medicinteknikbolaget Bactiguard och spelbolaget NetEnt var alla finalister.
- Gemensamt för finalisterna är att de alla visar att jämställdhet är ett prioriterat område. Och att man jobbar hårt för att minska diskriminering på arbetsplatsen, de har med andra ord gjort sin jämställdhetsläxa, säger Dahlgren.

Humana noterades på Stockholmsbörsen i mars 2016, det är första gången de är med och tävlar om AllBrightpriset. Priset delades ut under måndagen den 27 november under en middag på Fotografiska med finalisterna och juryn.

Juryn bestod av Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva, Anna Ryott, vice vd Norrsken Foundation, Bengt Johansson, vd Forsen, Michaëla Berglund, juryns ordförande och vd Michaël Berglund AB, Suad Ali, expert Migrationsverket och Sven Hagströmer, styrelseordförande Creades och Avanza.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar.

Kontakt: Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd, AllBright, 073-9403405, tove.dahlgren@allbright.se

Tove Dahlgren – ny tillförordnad vd för Stiftelsen AllBright

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix fotografi 

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix fotografi 

Styrelsen i stiftelsen AllBright har utsett Tove Dahlgren till tillförordnad vd under Amanda Lundetegs föräldraledighet med start den 15 december 2017.

Tove Dahlgren kommer närmast från tjänsten som utbildningschef på AllBright. Hon är utbildad statsvetare med inriktning mot internationell politik och genusvetenskap med särskild kompetens inom jämställdhetsintegrering. Det senaste året har hon byggt upp AllBrights utbildningsverksamhet och arbetat bland annat med bolag som Akademiska Hus, Grant Thornton och Tictail.

- Vi är mycket glada över att Tove Dahlgren tar över som tillförordnad vd. Tove har varit viktig i utvecklandet av utbildningsverksamheten och med henne i spetsen ser vi fram emot fler meritokratiska och jämställda bolag, säger styrelsens ordförande Michaëla Berglund.

- Det känns fantastiskt kul att få förtroendet att leda AllBright under våren. AllBright är en stark röst i jämställdhetsdebatten och en ypperlig plattform för att driva på för förändring. Jag ser fram emot att arbeta aktivt för att skapa mer hållbara bolag som tar tillvara på alla samhällets talanger och resurser, säger Tove Dahlgren.

Tove Dahlgren tillträder sin tjänst den 15 december 2017.

Tre fjärdedelar av tyska börsbolag saknar kvinnor

Präsentation+Bericht+September+2017+Nr2.jpg

I dag släpper tyska AllBright sin årliga rapport om könsfördelningen i tyska börsbolags ledningsgrupper. Rapporten visar att näringslivet fortfarande domineras av män och att hela 75 procent av bolagen inte har någon kvinna i ledningsgruppen.

Rapporten som heter ”Ledning utan mångfald?” visar för första gången utvecklingen sedan den första tyska AllBrightrapporten som publicerades för ett år sedan. I år är det bara två av 160 börsbolag som har en jämställd ledningsgrupp. Detta till skillnad från Sverige som har 39 jämställda bolag av 298. Ledningsgrupperna består till 93 procent av män. Och på vd-posten finns det enbart tre kvinnor.

I styrelserna ser det något bättre ut. Men trots att Tyskland har en kvoteringslag som säger att minst trettio procent av ledamöterna ska vara kvinnor så utgör kvinnorna bara 27 procent. Där har Sverige lyckats bättre utan kvotering med sina 33 procent kvinnor i styrelserna.

En positiv förändring är dock märkbar, få internationella storbolag vågar numera visa upp en ledningsgrupp med bara män. De 30 största storföretagen på DAX-listan rekryterade en fjärdedel kvinnor till sina ledningsgrupper under det gångna året. Bolagen med fler än en kvinna ökar också.

Rapporten hittar du här

För mer information om rapporten, kontakta wiebke.ankersen@allbright-stiftung.de eller christian.berg@allbright-stiftung.de

AllBrightrapporten 2017

För sjätte året i rad har vi granskat jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. Även om utvecklingen går framåt så går det bekymmersamt långsamt. I år har andelen kvinnor ökat med minimala 1 procentenhet till 21 procent. Rapporten visar även att vart fjärde börsbolag är rödlistat*. Och endast 6 procent av börs-vd:arna är kvinnor. Män är med andra ord fortfarande överrepresenterade i svenskt näringsliv.

AllBrightrapporten 2017 visar att:

-       9 av 10 bolag bromsar utvecklingen
-       Först år 2039 når vi jämställda ledningar
-       289 av börsens vd:ar är män och endast 17 är kvinnor
-       Endast 11 procent av ledningsgrupperna har utländsk bakgrund
-       Bolag som har en kvinna som vd har högre andel kvinnor i ledningsgruppen än bolag som styrs av män

Vi gör denna granskning av jämställdheten i börsbolagen för att belysa avsaknaden av kvinnor på maktpositioner. Vi vill att alla människor ska ha rätt att nå sin fulla potential oavsett kön eller bakgrund. Vi är också övertygade om att blandade grupper är bättre grupper. En blandad grupp som speglar samhället har större förutsättningar att fatta välgrundade beslut och nå ut till alla potentiella konsumenter. 

*Efter att ha mottagit kritik med hänvisning till teorin om priming, det vill säga hur olika ord förknippas med olika betydelser har vi insett att våra listor bidrar till att färgen vit förknippas med något positivt och svart till något negativt. Vi har därför beslutat att ändra färgerna på listorna till färger som ingår i trafikljus. Det vill säga den tidigare vita listan är numera grön, den gråa är gul och den svarta är röd.

Här kan du ta del av AllBrightrapporten 2017. 
Och här kan du ta del av den engelska versionen: The AllBright report 2017

AllBrightrapporten 2017

På måndag den 11 september släpps AllBrightrapporten 2017. För sjätte året i rad har vi granskat jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. Framstegen i årets rapport är några av de mest blygsamma någonsin. Men likriktningen är inte bara en fråga om kön. Börsens ledningar är enfaldiga även när det kommer till utländsk bakgrund. I rapporten presenteras vilka bolag som är bäst på jämställdhet respektive vilka som är sämst.

Varje år rangordnar vi börsbolagen från bäst till sämst på att befordra kvinnor till ledningsgruppen. Vi gör denna temperaturmätning av jämställdheten i näringslivet för att belysa avsaknaden av kvinnor på maktpositioner. Men också för att lyfta fram de bolag som kvinnor som vill göra karriär bör söka sig till.

Klockan 00:30 den 11 september finns rapporten att ladda ned här.

Förra årets AllBrightrapport hittar du här.

Sökes: Utbildningsstrateg

Nu söker AllBright förstärkning till teamet i form av en driven och strukturerad utbildningsstrateg. Trivs du med att föreläsa, processleda och brinner du för jämställdhet? Har du tidigare erfarenhet av att verksamhetsutveckla? Sök tjänsten som utbildningsstrateg senast den 7 september 2017.

Sedan 2016 arbetar AllBright vid sidan av opinionsbildning även med utbildningsinsatser inom jämställdhet och normkritik. Utbildningsområdet är i en utvecklings-, och expansionsfas och är nu i behov av en välorganiserad utbildningsstrateg med stort driv. Rollen innebär ansvar för verksamhetsområdets samtliga delar. Från utveckling av utbildningsmaterial och processplanering till att bedriva säljprocesser och genomföra jämställdhetsutbildningar. I våra utbildningar ingår delar som kartläggning, analys av data och genomförande av kompetenshöjande workshops och föreläsningar.

Vi tror att du som söker är en välstrukturerad person som gillar att ta stort eget ansvar. Du har tidigare erfarenhet av att bedriva förändringsprocesser i organisationer och du har inga problem med att tala inför publik. Vi hoppas att du har vana av budgetering och metodutveckling och att du precis som vi drivs av att skapa hållbar förändring. Engagemang för jämställdhet och jämlikhet såväl som ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt är avgörande.

Efterfrågade kvalifikationer:

-       Utbildning relevant för tjänsten
-       Erfarenhet av processledning och/eller förändringsarbete
-       Erfarenhet av affärs, - och verksamhetsutveckling
-       Kunskap om normkritik, jämställdhets- och mångfaldsarbete

Meriterande kvalifikationer:

-       Erfarenhet av att ta fram utbildningsmaterial
-       Erfarenhet av konsultarbete gentemot större företag/organisationer
-       God kunskap om svenskt näringsliv
-       Erfarenhet av att bedriva säljprocesser

Lönenivå: 28 000 kr

Tjänsten är en visstidsanställning på 6 månader på heltid, 100 procent, med start omgående och med god chans till förlängning. På AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag.

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Vi uppmuntrar därför särskilt sökanden som ej definierar sig som kvinnor. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights utbildningschef Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 7 september 2017 till ansokning@allbright.se.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fyra anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

Jämställdhet på agendan i Almedalen

Snart är det dags för den årliga Almedalsveckan! Vi kommer finnas på plats för att lyfta frågan om representation på ledande positioner.

Vi är på plats från måndag den 3 juli till torsdag den 6 juli. Under veckan deltar vi i samtal med bland andra Expressen, Dagens Industri och Försvarsmakten. Vi kommer självklart rapportera från panelerna i våra sociala mediekanaler. Följ oss på Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn och håll dig uppdaterad.

Expressen

Datum: måndag 3/7
Tid: 11:00-11:15
Plats: Donners plats
Arrangör: Expressen

Beskrivning: Intervju om AllBrights arbete.

Hur kan kvinnor som förebilder bidra till ökad jämställdhet på chefsnivå?

Datum: måndag 3/7
Tid: 15:00-16:00
Plats: HMS Carlskrona, fartyg, Visby Hamn
Arrangör: Försvarsmakten

Beskrivning: Sann jämställdhet i arbetslivet är fortfarande långt borta. Frånvaron av kvinnor som förebilder på traditionellt mansdominerade arenor är en utmaning som bidrar till att problemet kvarstår. Hur gör vi för att skapa förebilder och synliggöra kvinnor i ledande befattning?

Mångfald i kulturlivet – hur går vi från ord till handling?

Datum: måndag 3/7
Tid: 15.10-16.10
Plats: Länsteatern, Bredgatan 10
Arrangör: Myndigheten för kulturanalys

Beskrivning: En ny rapport undersöker hur kulturinstitutioner tolkar och arbetar med sina mångfaldsuppdrag. Hur tar man en önskan om ökad mångfald till konkreta resultat, och vad finns att lära från andra branscher? Vi presenterar också ny kulturvanestatistik. Vad styr vem som tar del av kulturutbudet?

Bastuklubben

Datum: måndag 3/7
Tid: TBA
Plats: Hamnen, Visby
Arrangör: Kraftkvinnorna

Beskrivning: Under måndagen 3/7 finns Kraftkvinnornas bastu på plats i hamnen till vilken flera spännande inspiratörer och beslutsfattare kommer för att diskutera olika perspektiv på jämställdhet och mångfald. 

Lika lön möjligt för unga svenskar år 2029 tack vare digitaliseringen

Datum: tisdag 4/7
Tid: 11:00-12:00
Plats: Donners plats 2, Ingång via Hamngatan och Strandvägen
Arrangör: Dagens Industri

Beskrivning: IT- och tekniksektorn skriker efter nya krafter. Enligt Accentures studie blir kvinnor som tar examen i den industrialiserade världen år 2020 den första generationen som uppnår lönejämställdhet under sin karriär. För att snabba på den utvecklingen behöver näringslivet och staten en tydlig strategi. Kommer webbsändas här. 

Hur kan vi ge tillbaka pensionsmakten till spararna?

Datum: tisdag 4/7
Tid: 11:15-12:15
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen
Arrangör: Söderberg & Partners

Beskrivning: Det totala tjänstepensionskapitalet i Sverige uppskattas till 2 000 miljarder. Det är pengar som ska förvaltas för att alla som arbetar ska kunna fortsätta leva ett bra liv även när de slutar arbeta. Men kan de också användas för att påverka och förändra samhället i en bättre riktning?

Failkonf

Datum: onsdag 5/7
Tid: 20:00-22:00
Plats: Strandgatan 19, Visby
Arrangör: Maktsalongen  

Beskrivning: Vi tror att rädslan för att misslyckas hindrar många från att lyckas, framförallt många unga kvinnor. På #FailKonf pratar vi om misslyckanden, framgångshets och jämställdhet med ett gäng helt geniala personer. Vi gör det i Almedalen, en plats där ledarna samlas, de lyckade får tala och makten står i fokus. 

Di Börskoll

Datum: torsdag 6/7
Tid: 08:00
Plats: Donners Plats 2
Arrangör: Dagens Industri

Beskrivning: Samtal om jämställdheten i näringslivet med Dagens Industri. 

Hoppas vi ses i Almedalen!

 

AllBright i Almedalen

AllBright kommer till Almedalen för att sprida kunskap om jämställdhet och meritokrati. Sedan 2011 har vi kontinuerligt kartlagt börsbolagens ledningsgrupper, styrelser och valberedningar. Vi har granskat juristbranschen och riskkapitalbolagen. Vi är specialister på jämställdhet och näringsliv.

Vill ni använda ert utrymme i Almedalen till att lyfta jämställdhets- och mångfaldsfrågor? AllBrights experter och föreläsare bistår gärna. Vi bidrar med fakta, affärsnytta och erbjuder konkreta råd för förbättring. 

Vi erbjuder:

Deltagande i debatter 
AllBright diskuterar ofta nyttan och värdet av mångfacetterade grupper i media och panelsamtal. Våra experter bidrar med kunskap, statistik och konkreta råd.

Föreläsningar om vikten av jämställdhet och meritokrati 
AllBrights experter är flitigt anlitade föreläsare. Vi har delgett fakta från våra rapporter på bland annat Creative MorningsTEDx, Stora styrelsedagen och för en lång rad organisationer och företag. Läs mer om våra föreläsare här. 

Moderering av samtal 
Våra experter har omfattande erfarenhet av att moderera olika typer av samtal. Vi har modererat bland annat pressevenemang, panelsamtal och konferenser.

Presentation av vår jämställdhetsstatistik
I sex år har AllBright kartlagt likriktningen i svenska börsnoterade bolag. Vi har ett gediget statistiskt underlag som ger en tydlig fingervisning om dagens jämställdhets- och mångfaldsläge.

AllBright är en icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för en jämställd svensk arbetsmarknad. Genom en kombination av opinionsbildning och utbildning uppmuntrar vi företagsledare och chefer att själva driva på för utveckling. Målet är en arbetsmarknad där alla människor ges samma möjlighet att nå sin fulla potential oavsett kön eller bakgrund.

Har du några frågor eller vill veta mer? Eller vill du ta en kaffe eller säga hej i Almedalen? Tveka inte att höra av dig!
Kontakt: caroline.nord@allbright.se

 

Sökes: Förändringsledare

Nu söker AllBright förstärkning till teamet i form av en kreativ och kommunikativ förändringsledare. Brinner du för att skapa jämställda arbetsplatser? Har du tidigare erfarenhet av att bedriva och leda omfattande förändringsarbeten? Trivs du med att stå på scen och tala? Sök tjänsten som förändringsledare senast den 29 maj 2017.

Sedan 2016 arbetar AllBright vid sidan av opinionsbildning även med utbildningsinsatser inom jämställdhet. Verksamhetsområdet är i en utvecklings, -och expansionsfas och är nu i behov av en nytänkande, kommunikativ förändringsledare. Rollen innebär att leda företag och organisationer i arbetet med att bli mer jämställda och meritokratiska arbetsplatser. Du kommer att ansvara för utbildningsinsatsernas alla delar från kartläggning till analys och genomförande av kompetenshöjande workshops och föreläsningar. I rollen ingår även att stötta utbildningschefen i utvecklingen av området samt bistå i säljprocesser.

Vi tror att du som söker är en kreativ person som drivs av att utveckla och tänka nytt. Du har tidigare erfarenhet av att bedriva förändringsprocesser i större organisationer och du har inga problem med att tala inför publik. Vi tror att du är en person som trivs i mötet med andra människor och att du drivs av att skapa hållbar förändring. Engagemang för jämställdhet och jämlikhet såväl som ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt är avgörande.

Efterfrågade kvalifikationer:

-       Utbildning relevant för tjänsten (t.ex. projektledning, organisationspsykologi, HR, genusvetenskap, retorik, sociologi etc.)
-       Erfarenhet av processledning och/eller förändringsarbete
-       Erfarenhet av paketering och verksamhetsutveckling
-       Kunskap om normkritik och jämställdhetsarbete
-       Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift

Meriterande kvalifikationer:

-       Erfarenhet av att bedriva säljprocesser
-       Erfarenhet av att ta fram utbildningsmaterial
-       Erfarenhet av konsultarbete gentemot större företag/organisationer
-       God kunskap om makthierarkier och diskriminering

Tjänsten är en projektanställning (6 månader) på heltid, 100 procent, med start omgående och med god chans till förlängning. Vid låg arbetsbelastning kan tjänsten bitvis komma att innebära liknande arbete fast för AllBrights samarbetspartner Michaël Berglund AB, som arbetar med chefsrekrytering. På AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät.

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Vi uppmuntrar därför särskilt sökanden som ej definierar sig som kvinnor. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights utbildningschef Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 29 maj 2017 till ansokning@allbright.se.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fyra anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

                     

 

Storbolagen nära jämställdhetsmålet

Majoriteten av alla börsbolag har nu lämnat sina förslag till nya styrelser. Storbolagen når rekordhöga 39 procent kvinnor, snubblande nära jämställdhetsmålet om minst 40 procent av vardera kön. Nästan hälften av valberedningarnas nyvalsförslag utgörs av kvinnor.  
– Om resterande sju storbolag skiftar 10 män med 10 kvinnor kommer 2017 bli året då Sverige för första gången kan fira jämställda storbolagsstyrelser, säger Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen AllBright.

Sammantaget bland de bolag som hittills har lämnat förslag till nya styrelser ligger andelen kvinnor på 35 procent. Samma bolag låg föregående år på 33 procent och har därmed ökat med två procentenheter. 

Vart tionde bolag tar klivet från mansdominans till jämställdhet. Bland dessa återfinns bland annat börsjättarna Assa Abloy, H&M, ICA Gruppen, Saab och Skanska. Storbolagen är därmed ynka en procentenhet ifrån målet om 40 procent kvinnor. I realiteten innebär det att resterande storbolag måste ersätta några män med kvinnor alternativt utöka styrelserna med 13 kvinnor.
–Stora bolag har länge varit fanbärare och det är positivt att de fortsätter framåt.  Än finns chans för jättarna att nå målet men för att det ska ske är det avgörande att bolag som Autoliv, AstraZeneca och Melker Schörling gör betydande förändringar i år. Dessa kommer vi hålla extra koll på framöver, säger Lundeteg.

Åtta bolag går i motsatt riktning. De var tidigare jämställda men har nu lämnat förslag på styrelser med en majoritet män. Vårdbolaget Capio väljer in Swedbanks sparkade vd Michael Wolf som styrelseordförande och sjunker ner till 38 procent. Klädbolaget Björn Borg som tidigare var jämställda minskar styrelsen med en person och hamnar utanför spannet för jämställdhet.
–Bakåtsträvarna blir lyckligtvis allt färre men fortfarande envisas vissa bolag med att återvinna skandalomsusade män framför kompetenta kvinnor. Capios val av ny ordförande sänder en märklig signal till medarbetare och potentiella investerare, säger Lundeteg.

Tre procent av bolagen är helt mansdominerade i styrelserna. Hotellföretaget Rezidor får ny ägare och går från en jämställd styrelse till en med enbart män. Axis, Stockwik Förvaltning och TradeDoubler gör inga förändringar i sina styrelser utan fortsätter med total mansdominans.
–Medan kapitalförvaltare i Storbritannien nu tar strid och röstar emot företag som saknar kvinnor i amerikanska bolag fortsätter svenska fondbolag att släppa igenom gubbtunga styrelser. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan detta blir tydligt även för svenska aktieägare, säger Lundeteg.

Det Tyska Thomas-kretsloppet

I dag släpper tyska AllBright sin andra rapport. Rapporten visar att precis som Sverige, har Tyskland sitt eget Thomas-kretslopp, där Thomas rekryterar Thomas som rekryterar Thomas. 93 procent av ledningsgrupperna består av män. 

93 % män med liknande bakgrund
I de tyska börsbolagens ledningsgrupper råder en extrem monokultur. I ledningsgrupperna hos de 160 listade bolagen på Frankfurtbörsen finns det 46 kvinnor och 630 män. Det innebär 93% män som alla är mer eller mindre kopior av varandra; ekonomer (48%) eller ingenjörer (23%) med utbildning i västra Tyskland (69%) eller i utlandet (30%) och födda i genomsnitt 1964. Ofta heter de Thomas eller Michael; sammanräknat är antalet Thomas och Michael i ledningsgrupperna fler (49) än antalet kvinnor (46). Av tyska börs VD-ar heter 5 procent Thomas. 2 procent är kvinnor.

Thomas ersätts med nya Thomas
Under det senaste året kom 89 procent män, som i princip motsvarar Thomas-schablonen, in i ledningsgrupperna. Någon öppning för kvinnor eller nya personlighetstyper sker knappast. Eftersom mer än 12 procent av personerna i ledningsgrupperna byts ut varje år, vore det möjligt att få jämställda ledningsgrupper inom 6 år om man årligen rekryterade 50-50 kvinnor och män.

Pipeline av kvinnliga chefer spelar liten roll
Ungefär hälften av ledningsgruppsmedlemmarna internrekryteras, men företagen använder sällan sina pipelines av chefskvinnor. Tvärtom har många bolag med en hög andel kvinnor på mellanchefsnivå helt mansdominerade ledningsgrupper. Inte en enda intern kvinna har sedan 2015 befordrats till ledningsgruppen i de företag som har över 20 procent kvinnor på chefsnivån under ledningsgruppen.

Ledningsgrupperna inte en del i förändringsprocessen
Företagens ledningsgrupper verkar i de flesta tyska börsbolag vara särfall där andra rekryteringsregler gäller än i övriga delar av företaget. Företagen ser inte själva företagsledningen som en del i en förändringsprocess, utan istället för att leta efter annorlunda och innovativa personer, är det passform, säkerhet och magkänsla som styr valet.

Ljus i mörkret
Det finns dock företag som går före; trots låg kvinnoandel på mellanchefsnivå har kvinnor som gjort intern karriär i bolagen Siemens och Daimler befordrats till ledningsgruppen. Dessa bolag ingår därmed i den lilla skara av 6 av 160 tyska börsbolag som överhuvudtaget har mer än en kvinna i ledningsgruppen.

De 46 kvinnorna, hur kom de till ledningsgrupperna?
Trots att kvinnorna är så få jämfört med männen kan några intressanta iakttagelser göras: de kvinnor som rekryterats externt får ofta tjänstgöra i företaget en testperiod på ett par år innan de kommer in i ledningsgruppen. Av de kvinnor som under de senaste två åren rekryterades till ledningsgrupper hade 40 procent arbetat i 1-5 år i företaget innan de fick en ledningsgruppspost. Bland männen var det bara 6 procent som hade denna ”prövoperiod”.

Vidare verkar det inte finnas någon direkt koppling mellan antalet kvinnor i styrelsen och kvinnor i ledningsgrupperna. Däremot är det intressant att de enda 2 bolagen av de 160 som har jämställda ledningsgrupper också hör till den försvinnande lilla andelen företag som också har en kvinna på styrelseordförandeposten.

För mer information om rapporten, kontakta wiebke.ankersen@allbright-stiftung.de eller christian.berg@allbright-stiftung.de

 

Fastighets-vd:ar utmanar i jämställdhet

Från vänster: Mona Finnström, vd Fastigo, Kerstin lindberg göransson, vd akademiska hus, Bengt Johansson, vd forsen, henrik saxborn, vd castellum, Amanda lundeteg, vd allbright, terje johansson, vd mkb fastighets ab. 

Från vänster: Mona Finnström, vd Fastigo, Kerstin lindberg göransson, vd akademiska hus, Bengt Johansson, vd forsen, henrik saxborn, vd castellum, Amanda lundeteg, vd allbright, terje johansson, vd mkb fastighets ab. 

Fastighetsbranschen klättrar på jämställdhetsstegen och är uppe på hela 33 procent kvinnor i ledningarna. Men trots framgångarna har branschen en bra bit kvar till jämn könsfördelning. Nu tar fyra fastighets-vd:ar, tillsammans med AllBright, ytterligare krafttag och utmanar övriga bolag och branscher att följa efter.
–Vi har samlat fyra bolag som vill utvecklas. De sätter konkurrensen åt sidan och är istället intresserade av att samarbeta för en mer jämställd bransch. AllBright vill ge bolagen kunskapen som är katalysatorn för förändring, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen AllBright.

Branschen visar att det är fullt möjligt att nå jämställda styrelser, och är dessutom snubblande nära jämn könsfördelning i ledningarna. På bara fem år har andelen kvinnor i ledningarna ökat från 18 till 33 procent. Och sett till hela fastighetsbranschen är drygt 4 av 10 i ledningsgruppen en kvinna, enligt en undersökning från fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.
–Branschen har fattat att jämställdhet är bra för affärerna och bolagen är angelägna om att återspegla människorna som de verkar för. Dessa bolag bygger fastigheter och skapar samhällen som ska komma såväl kvinnor som män till gagn, säger Lundeteg.

Men trots framgångarna är fastighetsbranschen bara bäst av de sämsta. Därför lovar nu vd:arna för bolagen Akademiska Hus, Castellum, Forsen, och MKB Fastighets AB att arbeta aktivt med jämställdhet tillsammans med stiftelsen AllBright.
–Vd:arna har valt att bli konkreta, sätt mål, pröva nya arbetsmetoder och möta varandra för att gemensamt ta fram de bästa handgreppen, säger Lundeteg.

Som första konkreta aktion i detta löfte undertecknar vd:arna AllBrightavtalet som innebär att företagen under 2017 åtar sig att gå igenom ett första fyrstegsprogram. Programmet innefattar att:  

1.     Kartlägga jämställdheten

Chefer som vilt gissar på rimliga insatser riskerar stjälpa mer än hjälpa. Företagen åtar sig därför att kartlägga medarbetarnas upplevelse av jämställdhet på arbetsplatsen genom medarbetarenkäter.

2.     Budgetera för ett aktivt arbete

Allt för ofta hamnar ansvaret för jämställdhetsarbetet på en ensam HR-person som får stånga sig blodig för förändring. Eller ännu hellre en grupp kvinnor som driver frågorna utanför ordinarie arbetstid. Jämställdhet är en affärsstrategisk fråga och bör behandlas därefter. Företagen åtar sig därför att avsätta en specifik budget för jämställdhetsarbetet.

3.     Utbilda bort okunskap

En jämställd och inkluderande företagskultur uppstår inte av sig själv. Förändring kräver kunskap om normer och diskriminering bland såväl chefer som medarbetare. Företagen åtar sig därför att erbjuda minst en normkritisk utbildning till ledningsgrupp och medarbetare.

4.     Målsätta representationen i ledningen  

Ledningsgrupperna är företagens operativa beslutsorgan, här gäller förebildseffekten: en jämställd chefsgrupp manar till jämställdhet inom organisationen i stort. Företagen åtar sig därför att sätta in aktiva åtgärder för att skapa jämställda ledningsgrupper där inget kön finns representerat till mer än 60 eller mindre än 40 procent.

Förhoppningen är att samarbetet ska skapa vågor av jämställdhet över hela företag och branscher och även in i helt andra branscher. Det räcker inte med att sätta tidsbestämda mål, alla måste göra det de kan för att säkerställa en företagskultur fri från sexism, exkluderande jargong och osakliga löneskillnader.
–Fler vd:ar behöver finna modet att växla upp utvecklingstakten. AllBright agerar bara ögonöppnare och bidrar till ett första steg. De stora avgörande stegen måste ske ute på bolagen.

AllBright kommer kontinuerligt att rapportera om samarbetet med bolagen på allbright.se. Vd:arna som har valt att ingå i samarbetet är: Bengt Johansson, vd Forsen, Henrik Saxborn, vd Castellum, Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, Mona Finnström, vd Fastigo – Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation och Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB.  

 

 

Vår nya projektledare Omar Ajmal

Vi är så glada över att kunna presentera vår nya medarbetare Omar Ajmal! Han ansvarar för stiftelsens löpande projekt så som rapporter och konferenser. Vi har ställt fem snabba frågor för att lära känna Omar bättre. 

Hur kommer det sig att du sökte dig till AllBright?
Jag hade följt AllBright i sociala medier ett tag och när jag såg att organisationen sökte ny personal så tänkte jag att det kunde vara en utmärkt plattform för mig att dels kunna få arbeta med frågor som jag verkligen brinner för men även på ett konkret sätt få vara delaktig i en positiv förändring.

Vad har du gjort innan?
Jag kommer närmast från att ha drivit en konsultverksamhet vid namn Yourimpact som arbetade med att tillhandahålla utvärdering och analys av sociala effekter främst för non-profit projekt och organisationer. Tidigare har jag arbetat med att stödja sociala entreprenörer men min bakgrund och utbildning är egentligen främst inom nationalekonomi.

Vem är du som person?
Jag är en ganska tillbakalutad men ändå överaktiv person som drivs av att se resultat. Jag gillar matlagning, är enormt nördigt intresserad av fotboll och försöker samla på mig så många roliga upplevelser det bara går.  

Varför är ett jämställt näringsliv viktigt för dig?
Det är extremt viktigt att det inte är ens kön eller andra egenskaper som bestämmer de förutsättningar som individen ges snarare än ens meriter. Jag har egentligen väldigt svårt att se varför det inte är en fråga som är viktig för alla i samhället.

Vad kommer du att bidra med på AllBright?
Som nationalekonom och en person som arbetat mycket resultatinriktat så hoppas jag kunna bidra med mina kunskaper inom statistik och utvärdering. Framförallt så tycker jag att det kommer bli grymt roligt att få arbeta med den data som organisationen har och vidareutveckla den analysen till att innefatta fler variabler än kön och på så sätt se till att organisationen blir relevant för ännu fler människor.

Kvinnorna ökar trots slopad kvoteringslag

Hotet om kvotering är borta. Trots det fortsätter kvinnornas intåg i börsbolagens styrelser.
– I bolagen med nya styrelser ligger andelen kvinnor på hela 38 procent. Det är snubblande nära 40-procentspärren. Bolagen kan klara detta utan lagstiftning, men då krävs det ett lite större engagemang, särskilt från de som motsatte sig lagstiftningen om kvotering, säger Amanda Lundeteg, vd för Stiftelsen AllBright.  

En fjärdedel av alla valberedningar har lämnat förslag till styrelserna. Andelen kvinnor klättrar nu upp två procentenheter till 38 procent jämfört med föregående år.

SG .jpg

–Det är för tidigt att ropa hej. Tidigare har vi sett att bolagen som är först ut också är mest jämställda. I fjol började det starkt men bolagen på slutet var riktigt dåliga och summan blev endast 31 procent kvinnor. Därför kommer vi lägga extra fokus på bolagssvansen i år, säger Lundeteg.

Hälften av bolagen som lämnat förslag presenterar jämställda styrelser. Bland bolagen märks välkända Telia, Axfood och SCA.  
–Hittills är det främst storbolagen som har nominerat nya styrelser, och tidigare år visar att jättarna är bättre på jämställdhet än medelstora och små bolag. Antagligen beror det på att de är mer uppmärksammade och har fler ögon på sig. Just därför tittar vi gärna lite extra på mindre bolag, säger Lundeteg.

Av de granskade bolagen går 14 procent från mansdominans till jämställdhet inför årets stämmosäsong. Bankerna briljerar och bevisar att kompetens är könsneutralt. De mindre bankerna Collecor, Nordax, Nordea och TF Bank ligger alla på 50 procent av vardera kön. Mest imponerande är TF Bank som ökar andelen kvinnor från 14 procent till 50.
–Bankerna är tävlingsinriktade och vill vara i framkant. Särskilt de små har den förmågan. Att TF Bank som noterades 2016 gör en sådan mäktig förflyttning sitt första år på börsen visar på vikten av att ägarna vill och har ett engagemang. Då går jämställdhet att fixa, säger Lundeteg.

En fjärdedel av bolagen slarvar fortfarande med tillsättningarna. Bland sömnpillren märks läkemedelsbolaget Medivir och IT-konsulten Tieto Oyj ut. Båda bolagen sumpar chansen och byter ut två män mot två nya män.
– Det är fascinerande hur vissa bolag enträget fortsätter blunda för affärsnyttan med blandade styrelser. Mest kvinnofientliga är Bergs Timber som hittills är det enda bolaget som fortsätter styra med enbart män i styrelsen. Förhoppningsvis börjar nu valberedningens ordförande Bertil Lönnäs tycka att det kännas ensamt i botten. Han är välkommen att slå en signal så ska vi ge tips, säger Lundeteg.

I skuggan av det slopade kvoteringshotet framträder även ögontjänarna. 1 av 10 bolag tar steg bakåt och däribland återfinns storbanken SEB som inte längre är jämställd. Samma resa gör industrigruppen Beijer Alma och industrikoncernen Cavotec.
– SEB är banksektorns stora bedrövelse. Just nu utmärker de sig som enda banken som inte är jämställd. Annika Falkengren lämnar stora skor att fylla. Det är det ingen tvekan om att finansvärlden kryllar av kompetenta kvinnor. Men det är svårt att locka dem till banken, om de inte också tillåts att bli chefer och styrelsemedlemmar, säger Lundeteg.

Trots flera framsteg så är män fortfarande i majoritet bland de nya styrelseledamöterna. Kvinnor utgör 43 procent av valberedningarnas nyvalsförslag.
–Siffran är högre än vi någonsin tidigare sett. Men så länge fler män än kvinnor väljs in är det tydligt att jämställdheten kommer dröja. AllBrights tips till valberedningarna är att ersätta fler kompetenta män med än mer kompetenta kvinnor, det är den enda logiska vägen framåt.   

 

8 mars med AllBright

Varje år den 8 mars inträffar den internationella kvinnodagen för att uppmärksamma kvinnors situation över hela världen. På AllBright tjuvstartade vi uppmärksammandet av 8 mars redan i måndags då vi släppte en rapport om jämställdheten i Svenska riskkapitalbolag. Rapporten visar på alarmerande siffror gällande andelen kvinnor på ledande positioner. Endast 3 av totalt 92 partners är kvinnor. I investeringsteamen utgör kvinnor enbart 14 procent. Samtliga bolag har misslyckats med jämställdhetsläxan.

Vi fortsätter att lyfta och uppmärksamma kvinnors situation genom att delta i panelsamtal under veckan. Vi kommer tala om vilka möjligheter kvinnor har att nå och arbeta i ledande politiska och ekonomiska positioner i Sverige och i Europa, vad vi kan göra för att förbättra flickor och kvinnors rättigheter i världen och om troll på nätet och mycket mer.

 

Kvinnor som makthavare och beslutsfattare – hur jämställt är Sverige?

Vilka möjligheter har kvinnor att nå och arbeta i ledande politiska och ekonomiska positioner i Sverige och i Europa? Hur ser pensions- och löneklyftorna ut mellan kvinnor och män? Är bindande kvoter rätt väg för att säkerställa bättre kvinnlig representation i styrelser? Välkommen på ett panelsamtal om kvinnors ekonomiska egenmakt den 8 mars i Europahuset.

Arrangör: Europaparlamentet
Datum: Onsdag, 8 mars 2017
Tid: Kl. 09.30–11.00 (kaffe och registrering från kl. 9.00)
Plats: Europahuset plan 2, Regeringsgatan 65 i Stockholm

 

”Världen går bakåt – hur går vi framåt?”

Kom och häng med andra feminister, inspireras och hämta kraft. Maktsalongen bjuder på fantastiska tal av inga mindre än vår jämställdhetsminister Åsa Regner och AllBrights VD Amanda Lundeteg.

Arrangör: Maktsalongen
Datum: Onsdag, 8 mars 2017
Tid: 18-21
Plats: Tegelbacken 4

 

Femdefenders talk

Stockholms volontärgrupp bjuder in till panelsamtal om jämställdhet. Hur långt har vi kommit? Vad kan vi göra för att förbättra flickor och kvinnors rättigheter i världen? Mellan kl 14-16 hålls panelsamtal om kvinnors rättigheter och jämställdhet i samhället.

Arrangör: Kvinna till Kvinna
Datum: Lördag, 11 mars 2017
Tid: 13.00-17.00
Plats: Juno Public Relations, Gamla Brogatan 9, Stockholm

Hoppas vi ses! 

Barocka krav fäller kvinnor

I dag släpper vi rapporten "Riskkapitalet trängs vid skampålen". En granskning av jämställdheten i svenska riskkapitalbolag. För att uppmärksamma rapporten hos den kommande arbetskraften är vi på landets universitet och avråder kvinnor från att söka sig till den mansdominerade branschen. Först när bolagen själva skapar en inkluderande företagskultur och visar att de tar frågan om jämställdhet på allvar anser vi att kvinnor bör söka sig dit. 

Riskkapitalisterna tycks tro att kompetensen sitter i slipsen - och de anställer gärna kopior av sig själva. Det finns fler partners med namnet Johan eller Henrik än det finns partners som är kvinnor. Snittpartnern är dessutom 48 år och har en master i ekonomi från Handelshögskolan.

Är du kvinna med en förkärlek för finans? Är du intresserad av en blomstrande karriär där du får möjlighet att nå din fulla potential? Sök dig då inte till riskkapitalbranschen - branschen är inte redo för dig än!

Här kan du läsa hela rapporten. 

Q&A om ”Riskkapitalet trängs vid skampålen"

Varför släpper AllBright denna rapport?

AllBright arbetar för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv och i förlängningen arbetsliv. Som ett led i detta arbete kartlägger och analyserar stiftelsen olika branscher och presenterar resultaten i rapporter. Riskkapitalbranschen är en bransch med stor inverkan på det svenska samhället genom de företag de äger och de pensionspengar de förvaltar. Branschen är extremt mansdominerad och därför i AllBrights intresse. Syftet med rapporten är att undersöka, kartlägga och presentera svar på varför så få kvinnor tar sig till ledande position i bolagen. Syftet är även att bistå branschen med kunskap kring hur de kan arbeta för att bättra representationen och jämställdheten på samtliga nivåer.

Hur har datainsamlingen gått till?

Andelen kvinnor och män på partnersidan och inom investerarorganisationen har samlats in genom att bolagen har kontaktats via mail och ombetts att uppge denna information. I vissa fall då bolagen inte återkopplat via mail har informationen i stället samlats in genom telefonsamtal. Siffrorna samlades in under jan-feb 2017.

Hur har personens kön kodats? 

Bolagen har i mail eller över telefon själva fått uppge andel och antal kvinnor och män på partnernivå och inom investerarorganisationen. AllBright har inte gjort några egna tolkningar av personernas kön baserat på namn, bild eller dylikt.

Vilka kommer citaten i rapporten ifrån?

Citaten kommer från några av de 30-tal intervjuer som utförts. De som citerats arbetar på någon position inom de granskade bolagen. De intervjuade innehar olika titlar som t.ex. partner, investeringsrådgivare, HR-direktör, kommunikationschef, marknadschef och ordförande. En del citat kommer från några av de 108 studenter som responderat på studentenkäten.

Vad baserar ni slutsatserna i rapporten på?

Argument och slutsatser är AllBrights egna. Dessa baseras på de 30-tal intervjuer som utförts med personer som på olika sätt har insyn i branschen. Förutom personer som arbetar inom bolagen har intervjuer utförts med forskare, studenter, journalister, branschrepresentanter och andra som på olika sätt har insyn i riskkapitalbranschen. Argument och slutsatser tar även avstamp i rapportförfattarnas kunskap om framgångsrika jämställdhetsstrategier samt de strukturer som generellt missgynnar kvinnor. Rapportförfattarnas tidigare erfarenheter bl.a. från att granska andra branscher väger även de in.

Varför utför ni kampanjer på universitet?

För att skapa förändring i framtiden är det viktigt att informera framtidens arbetskraft om dagsläget. Studenterna kan bidra till mer jämställdhet genom att sätta press på sina blivande arbetsgivare men först måste de få information om hur bra respektive dåliga bolagen är inom jämställdhetsområdet idag. AllBright arbetar dessutom för att varje människa ska ha samma möjlighet att nå sin fulla potential oavsett kön eller bakgrund. I flera av de granskade bolagen tycks det onekligen vara svårare att göra karriär som kvinna. Det tycker AllBright att studenterna har rätt att veta.

Varför avråder ni kvinnor från att söka sig till branschen? Borde ni inte uppmuntra dem för att det ska bli jämställt?

Därför att det inte är kvinnornas ansvar att “göra” branschen jämställd. Det är en tung och orättvis börda att lägga på någon som är i minoritet att denne ska kliva in och förändra inifrån. AllBright menar istället att det är bolagens ansvar att skapa jämställdhet och en inkluderande företagskultur. Först när de visar att de tar frågan på allvar tycker vi att kvinnor ska söka sig dit.

Varför hänger ni ut bolagen i stället för att hjälpa dem?

AllBright tror att dålig publicitet är en bra drivkraft för att motivera de som sitter på makten att skapa förändring. Att rikta strålkastarljuset mot de företag som misslyckas med jämställdhet har alltid varit AllBrights strategi. Detta har tidigare gjorts mot sveriges största juristbyråer och samtliga börsbolag och har visat sig ha god effekt när det kommer till att få företagsledarna att uppmärksamma problemet. Genom att uppmärksamma hela samhället på branschens problem hoppas AllBright kunna bidra till att ännu fler sätter press på företagsledarna. På så sätt är svartlistning och uthängning i förlängningen ett sätt att hjälpa företagen till förändring.

Rapporten hittar du här. 

Riskkapitalet trängs vid skampålen

AllBright har granskat jämställdheten i ett av Sveriges största maktcentra – riskkapitalbolagen. Rapporten visar på alarmerande siffror gällande andelen kvinnor på ledande positioner. Endast 3 av totalt 92 partners är kvinnor. I investeringsteamen utgör kvinnor enbart 14 procent. Samtliga bolag har misslyckats med jämställdhetsläxan. 

I rapporten intervjuas partners, investerare, intressenter och studenter som ger bilden av en sluten och bakåtsträvande bransch. Förklaringarna till frånvaron av kvinnor stavas snäv syn på kompetens. I rapporten presenteras vilka bolag som är sämst på att befordra kvinnor, varför bolagen misslyckas, och vad som behöver hända för att riskkapitalet ska förändras.

Vi gör denna granskning av jämställdheten i riskkapitalbolagen för att belysa avsaknaden av kvinnor på maktpositioner. Vi är övertygade om att blandade grupper är bättre grupper. En blandad grupp som speglar samhället har större förutsättningar att fatta välgrundade beslut och nå ut till alla potentiella konsumenter. 

Här kan du ladda ned rapporten.