Styrelsegranskaren v. 17: Finansbranschen – fyra kvinnor från jämställdhet

Finansbranschen ökar andelen kvinnor med fyra procentenheter under årets nomineringssäsong. Om fyra män ersätts med kvinnor, är branschen i mål.
–Finansbolagen är hack i häl på fastighetsbolagen och har alla förutsättningar att klara målet om 40 procent kvinnor. Men nu gäller det att resterande valberedningar investerar i nya nätverk, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen AllBright.

Finansbranschen har tre bolag kvar som ännu inte lämnat sina förslag. Det är East Capital Explorer, Naxs och Svolder som har möjlighet att spränga 40-procentspärren för hela branschen. Allt som krävs är fyra kvinnor som ersätter män. 

Den totala andelen kvinnor för bolagen som lämnat sina förslag faller med ytterligare en procentenhet, precis som förra året. Veckans jämställda är Bactiguard och Opus Group. Veckans bottennapp är Africa Oil, BlackPearl Resources och EnQuest, samtliga med noll kvinnor i styrelsen. 

Veckans jämställda: Bactiguard och Opus Group
Endast två bolag blir denna vecka jämställda. Veckans guldstjärna får bilprovningsföretaget Opus som går från 20 procent kvinnor i styrelsen till 50 procent. Till styrelseordförande väljs styrelseproffset Katarina Bonde. Tätt efter kommer medicinteknikbolaget Bactiguard som även de gjort betydande framsteg genom att föreslå branschkollegan Aleris nya affärsområdeschef Marie Wickman-Chantereau.
– Opus group gör en riktig stjärnrekrytering när de plockar in Katarina Bonde som ordförande. Det är tydligt att de här bolagen har tagit viktiga strategiska beslut och gått från mansdominans till jämställda styrelser, säger Lundeteg.   

Veckans framsteg: Qliro Group
Ett bolag går framåt men är långt ifrån jämställd representation. E-handelsbolaget Qliro ökar andelen kvinnor men enbart genom att en man lämnar styrelsen.
– Qliro gör förvisso framsteg, men deras 14 procent är inget att hurra för. Att öka jämställdheten är enklare än bolaget får det att framstå. Det kryllar av styrelsekompetenta kvinnor där ute som är redo för uppdrag, säger Lundeteg.

Veckans stillastående: Africa Oil, Black Earth Farming, BlackPearl Resources, Com Hem, CTT Systems, G5 Entertainment, Lundin Mining, Lundin Petroleum, Melker Schörling, Modern Times Group och MultiQ International
Elva bolag står helt stilla den här veckan. Sämst i klassen är energibolagen Africa Oil och BlackPearl Resources som inte heller detta år lyckas rekrytera en enda kvinna.
– Det är fortfarande förvånansvärt många bolag som fortsätter blunda för såväl kvinnors kompetens som för kvoteringskrav. Vaknade dessa bolag till liv skulle vi nå jämställdhet på nolltid, säger Lundeteg.  

Veckans baksteg: Autoliv, EnQuest, Feelgood Svenska, Rottneros och Tethys Oil
Fyra valberedningar bidrar till att börsen backar en procentenhet. Värst är EnQuest som tappar den enda kvinnan i en styrelsegrupp på sju.
– Otroligt tråkigt att vi nu måste föra ytterligare ett bolag till listan över mansdominerade styrelser. Att det dessutom är hela fyra bolag som försämrar sin representation är ett rop på hjälp. Det är hög tid att skicka valberedningarna på omskolningsläger, säger Lundeteg.  

Nu har 242 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 3 maj kl. 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren