AllBright i Almedalen 2016

Den årliga Almedals-veckan börjar lida mot sitt slut. Vi har varit på plats och lyft frågor om jämställdhet, mångfald och representation. För dig som inte var på plats har vi samlat de bästa klippen. 

Almedals-veckan rivstartades på måndagen med ett frukostsamtal mellan IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe och vår vd Amanda Lundeteg. Tillsammans diskuterade de hur vi stoppar ´Anderskretsloppet´ och får fler kvinnor att göra karriär. Hur vi ökar jämställdheten på våra arbetsplatser och vad männen kan bidra med. Modererade samtalet gjorde Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete.

 

På tisdagen var det dags att diskutera jämställda pensioner tillsammans med Fi:s partiledare Gudrun Schyman, Göteborgspostens politiska redaktör Alice Teodorescu och Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson. Amanda Lundeteg lyfte problemet i att många chefer hindrar kvinnor från att klättra i karriären och att kvinnorna därmed går miste om högre tjänstepension. Hela seminariet kan du se här. 

Sveriges Elevkårer och SACO Studentråd arrangerade Sveriges största studentmottagning i Almedalen. Fokus var att prata om informerade studieval och vad politiker kan göra för att underlätta valen för studenter. På plats fanns Uppsala studentradio som intervjuade Amanda Lundeteg, arbetsmarknadsminster Ylva Johansson och Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé. Amanda berättar om hur det var när hon pluggade och hur hon upptäckte att såväl studierna som samhället är ojämställt. Här kan du höra inslaget. 

Under onsdagen intog Amanda Lundeteg scenen och  pratade om digitalisering på Futurions seminarium. Med på scenen var Carl Frey, forskare, Ann-Therese Enarsson, vd på Futurion, Elin Bäcklund, årets IT-tjej 2016 och Anton Landehag, samhällspolitisk expert på Ungdomsbarometern. 

 

Veckan avslutades med en intervju med Expressens Hannes Nelander. Amanda Lundeteg frågas ut om arbetet på AllBright, när vi får jämställda ledningsgrupper och vilka politiska lösningar som skulle ha möjlighet att öka jämställdheten i samhället.