Jämflosk-BINGO i Almedalen

Efter fem års kartläggningar av jämställdhet i svenskt näringsliv är slutsatsen tydlig: svenska företag har allvarliga problem med representationen av kvinnor på ledande positioner. Visste du till exempel att det bara finns 20 procent kvinnor i de börsnoterade bolagens ledningsgrupper? Och visste du att Anders är det vanligaste namnet i såväl ledningsgrupperna som styrelserna?

Vi tycker att det är hög tid för företagsledare att sluta rekrytera sina polare från golfbanan eller universitetet, och istället dags för dem att börja se till meriter. När vi påpekar den orimliga mansdominansen får vi ofta dåliga ursäkter som svar. De vanligaste jämställdhetsflosklerna har vi samlat i vår #jämfloskbingo. 

Nu vill vi att DU hjälper oss sätta dit företagsledarna som inte tar jämställdhetsfrågan på allvar. Almedalen är ett utmärkt tillfälle för debatt, och ett utmärkt tillfälle att syna dåliga ursäkter och jämställdhetsfloskler. Genom att ta med dig vår #jämfloskbingo till seminarier och debatter och ställa frågor om jämställdhetsarbetet kan du: 1. Ställa företagsledare till svars och 2. Sätta ett kryss i varje ruta för de ursäkter du hör och vinna vårt finafina pris om du är den första som får bingo!

Har du fått bingo? Tweeta BINGO! till @AllBrightswe och hashtaga med #Jämfloskbingo! Är du den första söker vi upp dig för att dela ut priset.

Tips på frågor att ställa till företagsledare:

- Hur många kvinnor har ni i ledningsgruppen?
- Hur arbetar ni för att öka andelen kvinnor?
- Vad har ni definierat för orsaker till att andelen kvinnor är så låg?
- Vad gör du som vd för att öka jämställdheten?
- Vad gör du som vd för att skapa en inkluderande företagskultur?
- Varför ska kvinnor söka sig till ert företag? 

Ladda ned ditt jämflosk-bingo här och var med i tävlingen!

Caroline Nord