Börsens dolda makthavare

Vi har granskat ett av börsens största maktcentra -  valberedningarna. Rapporten visar att endast 13 procent av valberedningarna består av kvinnor. Valberedningarna arbetar i det tysta och har länge undkommit granskning. Ju osynligare något är, desto mindre jämställt tenderar det att bli. Beredningar som jobbar bakom kulisserna är inget undantag. Av de 1206 platser i valberedningarna innehar kvinnor endast 159 platser.

Rapporten hittar du här: Börsens dolda makthavare

Rapportsläpp: Börsens dolda makthavare

BDM5_.jpg

Vi har granskat jämställdheten i ett av börsens största maktcentra – valberedningarna. Rapporten visar att kvinnor endast utgör 13 procent av valberedarna och att rekryteringsprocesserna behöver professionaliseras. Valberedningarna är avgörande för att få in kvinnor i styrelserna. Drygt hälften av alla börsbolag har beredningar beståendes av bara män. Av dessa bolag är det tre fjärdedelar som är ojämställda i styrelsen. Bolag med bara män i valberedningen tycks ha svårt att identifiera och rekrytera kvinnor.

De institutionella ägarna som förvaltar miljarder av medborgarnas pensionspengar bör föregå med gott exempel och uppvisa jämställdhet bland deras representanter. Men bland institutionerna ser det inte mycket bättre ut, där återfinns endast 21 procent kvinnor.

I rapporten intervjuas representanter från valberedningarna och institutionerna, styrelseproffs och forskare. De intervjuade ger en bild av att jämställdhet är viktigt i samhället men inte har någon betydelse i valberedningarna. Ett resonemang vi känner igen från flera branscher. Oavsett makthavare och sektor skjuts ansvaret för jämställdhet över på någon annan.

Vi gör denna temperaturmätning av jämställdheten i valberedningarna för att belysa avsaknaden av kvinnor på ledande positioner i börsbolagen.

Rapporten hittar du här: Börsens dolda makthavare

8 mars

8 mars.jpg

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades år 1910 och har nu funnits i 108 år. På AllBright smygstartar vi uppmärksammandet av 8 mars redan på söndag den 4:e mars då vi släpper årets första jämställdhetsrapport. Rapporten kartlägger ett område som länge flugit under radarn och undgått granskning. Hela rapporten hittar ni på www.allbright.se/rapporter  på söndag den 4 mars kl 21:00. 

Under veckan fortsätter vi att uppmärksamma kvinnors situation genom att delta i panelsamtal. Den 8:e mars inleder vi med ett frukostsamtal med fastighetsbranschen, för att därefter diskutera kvinnors underrepresentation på höga poster i samhället med SNS. Vid lunch deltar vi i Equal March tillsammans med Women Career’s Network och på kvällen entrar vi Södra Teatern. Varmt välkomna att delta!

 

Efter #metoo – hur går branschen vidare?

Fastighetsägarna Stockholm och nätverket Fastella bjuder in till ett frukostseminarium för att diskutera hur vi kan gå vidare efter #metoo och skapa hållbara, sunda arbetsplatser.

Arrangör: Fastighetsägarna och Fastella
Datum: torsdag 8 mars 2018
Tid: Kl 8.00-9.00 (Frukost serveras från 7:30)
Plats: Fastighetsägarnas hus, Alströmergatan 14, Stockholm
Anmälan krävs: http://bit.ly/2HRJmOm

Vilka är kvinnorna i toppen?

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, ändå är kvinnor underrepresenterade på höga positioner. Och betydligt färre kvinnor än män har höga inkomster.

Arrangör: SNS
Datum: torsdag 8 mars 2018
Tid: Kl 9.00-10.15 (Kaffe och bulle från 8:45)
Plats: SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm
Anmälan krävs: http://bit.ly/2t0OPPm

Lunchföreläsning

Arrangör: Women Carrer’s Network & Uppsalaekonomerna
Datum: torsdag 8 mars 2018
Tid: Kl 12:00-13:00
Plats: Uppsala Universitet, Ekonomikum

8 mars med Clara Henry och vänner

Fira internationella kvinnodagen med oss! Clara Henry pratar jämställdhet och framtidshopp med bokaktuella författare och feministiska inspiratörer i svallvågorna av #metoo.

Arrangör: Bonnierförlagen och Selmastories
Datum: torsdag 8 mars 2018
Tid: 19:30
Plats: Södra Teatern, Stockholm
Anmälan krävs: http://bit.ly/2F6jLzu

Är du vår nya kommunikatör?

Stiftelsen AllBright söker en initiativrik och kreativ kommunikatör som vill driva vårt opinionsbildande arbete framåt. Är du en stjärna på att skriva, gillar du att stå på scen och är van vid sociala medier? Sök tjänsten senast den 14 mars!

Som kommunikatör ansvarar du för den dagliga driften av stiftelsens samtliga sociala medie- kanaler. Här ges du stort utrymme att vara innovativ i ditt planerande och producerande av innehåll. Rollen som kommunikatör innebär även att producera text till våra rapporter, debattartiklar och pressmeddelanden, varför en bakgrund eller utbildning inom skrivande kan vara till stor fördel.  

I rollen assisterar du även stiftelsens projektledare i de löpande projekten. Dessa är i dagsläget de två årliga rapporterna, projektet Styrelsegranskaren samt det årliga jämställdhetspriset AllBrightpriset. Eftersom en stor del av AllBrights arbete består av att sprida information och utbilda behöver du även vara bekväm med att samla data, föreläsa och/eller processleda.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av arbete som kommunikatör, journalist och/eller opinionsbildning i någon form. Erfarenhet av vår målgrupp, svenskt näringsliv, är meriterande. I en liten organisation som vår krävs en väl utvecklad initiativförmåga såväl som ett flexibelt och prestigelöst förhållningssätt. Vi tror att du har god samarbetsförmåga och trivs i ett litet arbetslag.

Vi tror att du har:

·       Akademisk examen inom kommunikation, journalistik eller annan utbildning som bedöms likvärdig
·       Erfarenhet av opinionsbildande arbete
·       Erfarenhet av att producera rapporttext, pressmeddelande och debattartiklar
·       Mycket goda kommunikativa egenskaper

Meriterande kvalifikationer:

·       Kunskap om jämställdhet, mångfald och normkritik
·       Kännedom och/eller erfarenhet av svenskt näringsliv
·       Erfarenhet av att föreläsa och/eller processleda

Lönenivå: 25.000 kr

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid, 100 procent, med tre (3) månaders provanställning. Hos oss på AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät. 

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights tillförordnade vd Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 14 mars 2018 till ansokning@allbright.se. Märk din ansökan med ”Kommunikatör”.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fem anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

Är du vår nya kontorschef?

Stiftelsen AllBright söker en självgående och organiserad kontorschef med goda ledaregenskaper som vill ta sig an uppdraget att vara vd:s högra hand. Är du en van ledare med god organisatorisk förmåga som brinner för att driva, utveckla och stötta? Sök tjänsten som kontorschef senast den 14 mars!

Som kontorschef har du övergripande ansvar för verksamhetens dagliga drift. Du leder och stöttar våra medarbetare i deras respektive projekt. Du ansvarar för driften av vårt volontärnätverk. Och du följer upp budget och bistår med rapportering till styrelsen. Eftersom en stor del av AllBrights arbete består av att sprida information och utbilda behöver du även vara bekväm med att föreläsa och/eller processleda.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av personal- och budgetansvar i någon form samt ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt. I en liten organisation som vår krävs en väl utvecklad initiativförmåga såväl som en talang för att skapa ramverk, delegera, prioritera och ge återkoppling. Eftersom rollen kräver handledning av personal såväl som att representera stiftelsen utåt tror vi att du är kommunikativ, entusiasmerande och bra på att samarbeta. 

Vi tror att du har:

·       Akademisk examen inom ekonomi, personalvetenskap, projektledning eller motsvarande
        utbildning som bedöms likvärdig
·       Erfarenhet av att leda ett mindre team
·       Erfarenhet av att planera och följa upp en budget
·       God administrativ förmåga
·       Goda kommunikativa egenskaper

Meriterande kvalifikationer:

·       Erfarenheter inom jämställdhets- och mångfaldsarbete
·       Kunskap om makthierarkier och diskriminering
·       Erfarenhet av att föreläsa och/eller processleda

Lönenivå: 33.000 kr

Tjänsten är en visstidsanställning om sex (6) månader på heltid, 100 procent, med start omgående och med chans till förlängning. Hos oss på AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät. 

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights tillförordnade vd Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 14 mars 2018 till ansokning@allbright.se Märk din ansökan med ”Kontorschef”.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fem anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

 

 

Är du vår nya utbildningsstrateg?

Nu söker vi en driven och strukturerad utbildningsstrateg för en visstidsanställning om 12 månader. Trivs du med att föreläsa, processleda och brinner du för jämställdhet? Har du tidigare erfarenhet av att verksamhetsutveckla? Sök tjänsten som utbildningsstrateg senast den 27 februari 2018.

Sedan 2016 arbetar vi på AllBright vid sidan av opinionsbildning även med utbildningsinsatser inom jämställdhet och normkritik. I våra utbildningar ingår delar som kartläggning, analys av data och genomförande av kompetenshöjande workshops och föreläsningar. Rollen innebär ansvar för verksamhetsområdets samtliga delar. Från utveckling av utbildningsmaterial och processplanering till att bedriva säljprocesser och genomföra jämställdhetsutbildningar.

Vi tror att du som söker är en välstrukturerad person som gillar att ta stort eget ansvar. Du har tidigare erfarenhet av att bedriva förändringsprocesser i organisationer och du har inga problem med att tala inför publik. Vi hoppas att du har vana av budgetering och metodutveckling och att du precis som vi drivs av att skapa hållbar förändring. Engagemang för jämställdhet och jämlikhet såväl som ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt är avgörande.

Efterfrågade kvalifikationer:

-       Utbildning relevant för tjänsten
-       Erfarenhet av processledning och/eller förändringsarbete
-       Kunskap om normkritik, jämställdhets- och mångfaldsarbete
-       Erfarenhet av att bedriva säljprocesser i någon form

Meriterande kvalifikationer:

-       Erfarenhet av att ta fram utbildningsmaterial
-       Erfarenhet av konsultarbete gentemot större företag/organisationer
-       God kunskap om svenskt näringsliv
-       Erfarenhet av affärs- och verksamhetsutveckling

Lönenivå: 28 000 kr

Tjänsten är en visstidsanställning om 12 månader på heltid, 100 procent, med start omgående och med chans till förlängning. Hos oss på AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag.

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights tillförordnade vd Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 27 februari 2018 till ansokning@allbright.se. Märk din ansökan med "Vik. utbildningsstrateg". 

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fem anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

                     

 

5 snabba med vår nya Utbildningsstrateg Niklas Uppenberg

Niklas_redigerad_pixlr.jpg

Vi har fått äran att ha Niklas Uppenberg som utbildningsstrateg hos oss. Niklas klev på sin tjänst i december och kommer ansvara för utbildningsverksamheten. Vi tänkte säga hej till Niklas och lära känna honom lite bättre, häng med!

Hur kommer det sig att du sökte dig till AllBright?
Jag har under en längre tid haft ögonen på AllBright och kommit i kontakt med stiftelsen i diverse sammanhang. Jämställdhet har även länge varit en fråga som varit prioriterad för mig och något som jag gärna velat arbeta med i någon form. Jag fick tips från en kompis om den här tjänsten och när jag läste arbetsbeskrivningen kändes det helt perfekt för mig!

Vad har du sysslat med innan?
Jag har under flera år arbetat med utbildning, projektledning och opinionsbildning. Senast i rollen som verksamhetschef för Ung Privatekonomi, ett projekt som utbildar ungdomar över hela Sverige inom ämnena privatekonomi och sparande. Jag har även en studiebakgrund inom retorik och strategisk kommunikation vilket jag hoppas ska kunna vara bidragande i denna roll. 

Vad kommer du att bidra med på AllBright?
Jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet av att driva effektiva utbildningsprojekt och att samtidigt kunna leverera utbildningar av högsta klass till de bolag och organisationer som väljer att samarbeta med AllBright. Eftersom jag även är något av en börsnörd hoppas jag även kunna bidra med kunskap och exempel på hur andra bolag arbetar effektivt med jämställdhetsfrågor samt hur dessa kan ses ur ett investerarperspektiv.

Vilken är den viktigaste jämställdhetsfrågan tycker du?
Den viktigaste jämställdhetsfrågan enligt mig är lika lön för lika arbete. Det är helt orimligt att du som kvinna idag inte ska erbjudas samma möjlighet till lön eller löneutveckling trots att du sitter på en likvärdig position som din kollega som är man.

Vem är du som person?
Jag ser mig själv som en glad och utåtriktad person som försöker hålla energin på topp och sprida denna vidare till de personer jag träffar. Jag älskar matlagning, resor och drömmer allt för ofta på fritiden om att bli amatörsproffs i squash, det går inget vidare dessvärre. Sedan ett tag tillbaka kan jag även definiera mig själv som småbarnspappa och försöker på ett effektivt sätt kombinera sömnbrist, lek och blöjbyte med att vara en bra förebild.  

Har du frågor om våra utbildningar? Kontakta Niklas på: niklas.uppenberg@allbright.se

Vill du bli en del av AllBright?

Volontärer 3.jpg

Sedan 2013 har vi på AllBright ett nätverk av volontärer som stöttar vårt arbete. Volontärnätverket är otroligt betydelsefullt och har lyft stiftelsen till nya höjder. Nu vill vi expandera nätverket ytterligare och letar därför efter dig med stort engagemang. 

Du som volontär
Som volontär bidrar du till att utveckla och genomföra AllBrights arbete. Du hjälper kanske till med att synliggöra AllBright i sociala medier, bistår med hjälp vid datainsamling till rapporter och dylikt eller hjälper oss vid event och arrangemang. Vi tror på att olika kompetenser berikar och strävar därför efter att ge dig utrymme att hjälpa till inom just ditt expertområde. 

AllBright eftersträvar ett volontärnätverk som speglar samhället och eftersöker därför en mångfald i rekryteringen.

Den 9 januari kl. 18:00 har vi en informationsträff om vad volontärnätverket går ut på. Vill du vara en del av nätverket? Skicka en kort beskrivning av dig själv, ditt engagemang och vad du kan bidra med till oskar.eklind@allbright.se senast den 5 januari. Informationsträffen är på vårt kontor i Stockholm, bor du inte i Stockholm tar vi gärna emot din ansökan ändå, flera uppdrag går att göra på distans. 

Vi hoppas på att höra från dig!

Humana vinnare av AllBrightpriset 2017

 Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, TOve Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, annica ånäs, sven hagströmer, michaëla berglund

Från höger: Bengt Johansson, Per Eriksson, TOve Dahlgren, Christian Kinch, Helena Pharmanson, annica ånäs, sven hagströmer, michaëla berglund

Börsens mest jämställda bolag har utnämnts. Årets AllBrightpris har delats ut till omsorgsbolaget Humana, med vd:n Rasmus Nerman vid rodret.
- Jag är superglad och otroligt stolt, både på det personliga planet och för Humanas räkning. Det känns fantastiskt att vi blir belönade för vårt aktiva jämställdhetsarbete, säger Humanas vd Rasmus Nerman. 

 Humana är ett nordiskt omsorgsföretag med uppgift att ge människor ett bra liv. De kan stoltsera med både en jämställd ledningsgrupp och styrelse. Därtill visar de också i enkäter att de har en inkluderande medarbetarkultur.
- Juryn har särskilt reagerat på att företaget har värderingsambassadörer inom bolaget. Samt att företagets anställda i hög utsträckning upplever att de har inflytande över sin arbetssituation och utveckling, säger Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd på AllBright.

Alla bolag på AllBrights gröna lista, 39 bolag, nominerades i ett första skede. Prisprocessen har bestått av enkätundersökningar och intervjuer. Både vd och medarbetare har fått möjlighet att göra sin röst hörd.
- Humanas inkluderande arbete stannar inte bara vid kön, bolaget är också i färd med att HBTQ-certifiera sina chefer. Det gör Humana till en inspiration för börsens övriga bolag, säger Dahlgren.

Ytterligare tre bolag uppmärksammades för sitt jämställdhetsarbete. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, medicinteknikbolaget Bactiguard och spelbolaget NetEnt var alla finalister.
- Gemensamt för finalisterna är att de alla visar att jämställdhet är ett prioriterat område. Och att man jobbar hårt för att minska diskriminering på arbetsplatsen, de har med andra ord gjort sin jämställdhetsläxa, säger Dahlgren.

Humana noterades på Stockholmsbörsen i mars 2016, det är första gången de är med och tävlar om AllBrightpriset. Priset delades ut under måndagen den 27 november under en middag på Fotografiska med finalisterna och juryn.

Juryn bestod av Ahmed Abdirahman, grundare av Politikerveckan i Järva, Anna Ryott, vice vd Norrsken Foundation, Bengt Johansson, vd Forsen, Michaëla Berglund, juryns ordförande och vd Michaël Berglund AB, Suad Ali, expert Migrationsverket och Sven Hagströmer, styrelseordförande Creades och Avanza.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar.

Kontakt: Tove Dahlgren, tillträdande tillförordnad vd, AllBright, 073-9403405, tove.dahlgren@allbright.se

Tove Dahlgren – ny tillförordnad vd för Stiftelsen AllBright

 Foto: Linnéa Jonasson/Appendix fotografi 

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix fotografi 

Styrelsen i stiftelsen AllBright har utsett Tove Dahlgren till tillförordnad vd under Amanda Lundetegs föräldraledighet med start den 15 december 2017.

Tove Dahlgren kommer närmast från tjänsten som utbildningschef på AllBright. Hon är utbildad statsvetare med inriktning mot internationell politik och genusvetenskap med särskild kompetens inom jämställdhetsintegrering. Det senaste året har hon byggt upp AllBrights utbildningsverksamhet och arbetat bland annat med bolag som Akademiska Hus, Grant Thornton och Tictail.

- Vi är mycket glada över att Tove Dahlgren tar över som tillförordnad vd. Tove har varit viktig i utvecklandet av utbildningsverksamheten och med henne i spetsen ser vi fram emot fler meritokratiska och jämställda bolag, säger styrelsens ordförande Michaëla Berglund.

- Det känns fantastiskt kul att få förtroendet att leda AllBright under våren. AllBright är en stark röst i jämställdhetsdebatten och en ypperlig plattform för att driva på för förändring. Jag ser fram emot att arbeta aktivt för att skapa mer hållbara bolag som tar tillvara på alla samhällets talanger och resurser, säger Tove Dahlgren.

Tove Dahlgren tillträder sin tjänst den 15 december 2017.

Tre fjärdedelar av tyska börsbolag saknar kvinnor

Präsentation+Bericht+September+2017+Nr2.jpg

I dag släpper tyska AllBright sin årliga rapport om könsfördelningen i tyska börsbolags ledningsgrupper. Rapporten visar att näringslivet fortfarande domineras av män och att hela 75 procent av bolagen inte har någon kvinna i ledningsgruppen.

Rapporten som heter ”Ledning utan mångfald?” visar för första gången utvecklingen sedan den första tyska AllBrightrapporten som publicerades för ett år sedan. I år är det bara två av 160 börsbolag som har en jämställd ledningsgrupp. Detta till skillnad från Sverige som har 39 jämställda bolag av 298. Ledningsgrupperna består till 93 procent av män. Och på vd-posten finns det enbart tre kvinnor.

I styrelserna ser det något bättre ut. Men trots att Tyskland har en kvoteringslag som säger att minst trettio procent av ledamöterna ska vara kvinnor så utgör kvinnorna bara 27 procent. Där har Sverige lyckats bättre utan kvotering med sina 33 procent kvinnor i styrelserna.

En positiv förändring är dock märkbar, få internationella storbolag vågar numera visa upp en ledningsgrupp med bara män. De 30 största storföretagen på DAX-listan rekryterade en fjärdedel kvinnor till sina ledningsgrupper under det gångna året. Bolagen med fler än en kvinna ökar också.

Rapporten hittar du här

För mer information om rapporten, kontakta wiebke.ankersen@allbright-stiftung.de eller christian.berg@allbright-stiftung.de

AllBrightrapporten 2017

För sjätte året i rad har vi granskat jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. Även om utvecklingen går framåt så går det bekymmersamt långsamt. I år har andelen kvinnor ökat med minimala 1 procentenhet till 21 procent. Rapporten visar även att vart fjärde börsbolag är rödlistat*. Och endast 6 procent av börs-vd:arna är kvinnor. Män är med andra ord fortfarande överrepresenterade i svenskt näringsliv.

AllBrightrapporten 2017 visar att:

-       9 av 10 bolag bromsar utvecklingen
-       Först år 2039 når vi jämställda ledningar
-       289 av börsens vd:ar är män och endast 17 är kvinnor
-       Endast 11 procent av ledningsgrupperna har utländsk bakgrund
-       Bolag som har en kvinna som vd har högre andel kvinnor i ledningsgruppen än bolag som styrs av män

Vi gör denna granskning av jämställdheten i börsbolagen för att belysa avsaknaden av kvinnor på maktpositioner. Vi vill att alla människor ska ha rätt att nå sin fulla potential oavsett kön eller bakgrund. Vi är också övertygade om att blandade grupper är bättre grupper. En blandad grupp som speglar samhället har större förutsättningar att fatta välgrundade beslut och nå ut till alla potentiella konsumenter. 

*Efter att ha mottagit kritik med hänvisning till teorin om priming, det vill säga hur olika ord förknippas med olika betydelser har vi insett att våra listor bidrar till att färgen vit förknippas med något positivt och svart till något negativt. Vi har därför beslutat att ändra färgerna på listorna till färger som ingår i trafikljus. Det vill säga den tidigare vita listan är numera grön, den gråa är gul och den svarta är röd.

Här kan du ta del av AllBrightrapporten 2017. 
Och här kan du ta del av den engelska versionen: The AllBright report 2017

AllBrightrapporten 2017

På måndag den 11 september släpps AllBrightrapporten 2017. För sjätte året i rad har vi granskat jämställdheten i börsbolagens ledningsgrupper. Framstegen i årets rapport är några av de mest blygsamma någonsin. Men likriktningen är inte bara en fråga om kön. Börsens ledningar är enfaldiga även när det kommer till utländsk bakgrund. I rapporten presenteras vilka bolag som är bäst på jämställdhet respektive vilka som är sämst.

Varje år rangordnar vi börsbolagen från bäst till sämst på att befordra kvinnor till ledningsgruppen. Vi gör denna temperaturmätning av jämställdheten i näringslivet för att belysa avsaknaden av kvinnor på maktpositioner. Men också för att lyfta fram de bolag som kvinnor som vill göra karriär bör söka sig till.

Klockan 00:30 den 11 september finns rapporten att ladda ned här.

Förra årets AllBrightrapport hittar du här.

Sökes: Utbildningsstrateg

Nu söker AllBright förstärkning till teamet i form av en driven och strukturerad utbildningsstrateg. Trivs du med att föreläsa, processleda och brinner du för jämställdhet? Har du tidigare erfarenhet av att verksamhetsutveckla? Sök tjänsten som utbildningsstrateg senast den 7 september 2017.

Sedan 2016 arbetar AllBright vid sidan av opinionsbildning även med utbildningsinsatser inom jämställdhet och normkritik. Utbildningsområdet är i en utvecklings-, och expansionsfas och är nu i behov av en välorganiserad utbildningsstrateg med stort driv. Rollen innebär ansvar för verksamhetsområdets samtliga delar. Från utveckling av utbildningsmaterial och processplanering till att bedriva säljprocesser och genomföra jämställdhetsutbildningar. I våra utbildningar ingår delar som kartläggning, analys av data och genomförande av kompetenshöjande workshops och föreläsningar.

Vi tror att du som söker är en välstrukturerad person som gillar att ta stort eget ansvar. Du har tidigare erfarenhet av att bedriva förändringsprocesser i organisationer och du har inga problem med att tala inför publik. Vi hoppas att du har vana av budgetering och metodutveckling och att du precis som vi drivs av att skapa hållbar förändring. Engagemang för jämställdhet och jämlikhet såväl som ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt är avgörande.

Efterfrågade kvalifikationer:

-       Utbildning relevant för tjänsten
-       Erfarenhet av processledning och/eller förändringsarbete
-       Erfarenhet av affärs, - och verksamhetsutveckling
-       Kunskap om normkritik, jämställdhets- och mångfaldsarbete

Meriterande kvalifikationer:

-       Erfarenhet av att ta fram utbildningsmaterial
-       Erfarenhet av konsultarbete gentemot större företag/organisationer
-       God kunskap om svenskt näringsliv
-       Erfarenhet av att bedriva säljprocesser

Lönenivå: 28 000 kr

Tjänsten är en visstidsanställning på 6 månader på heltid, 100 procent, med start omgående och med god chans till förlängning. På AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät. Urval och intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag.

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Vi uppmuntrar därför särskilt sökanden som ej definierar sig som kvinnor. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights utbildningschef Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 7 september 2017 till ansokning@allbright.se.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fyra anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

Jämställdhet på agendan i Almedalen

Snart är det dags för den årliga Almedalsveckan! Vi kommer finnas på plats för att lyfta frågan om representation på ledande positioner.

Vi är på plats från måndag den 3 juli till torsdag den 6 juli. Under veckan deltar vi i samtal med bland andra Expressen, Dagens Industri och Försvarsmakten. Vi kommer självklart rapportera från panelerna i våra sociala mediekanaler. Följ oss på Facebook, Twitter, Instagram och LinkedIn och håll dig uppdaterad.

Expressen

Datum: måndag 3/7
Tid: 11:00-11:15
Plats: Donners plats
Arrangör: Expressen

Beskrivning: Intervju om AllBrights arbete.

Hur kan kvinnor som förebilder bidra till ökad jämställdhet på chefsnivå?

Datum: måndag 3/7
Tid: 15:00-16:00
Plats: HMS Carlskrona, fartyg, Visby Hamn
Arrangör: Försvarsmakten

Beskrivning: Sann jämställdhet i arbetslivet är fortfarande långt borta. Frånvaron av kvinnor som förebilder på traditionellt mansdominerade arenor är en utmaning som bidrar till att problemet kvarstår. Hur gör vi för att skapa förebilder och synliggöra kvinnor i ledande befattning?

Mångfald i kulturlivet – hur går vi från ord till handling?

Datum: måndag 3/7
Tid: 15.10-16.10
Plats: Länsteatern, Bredgatan 10
Arrangör: Myndigheten för kulturanalys

Beskrivning: En ny rapport undersöker hur kulturinstitutioner tolkar och arbetar med sina mångfaldsuppdrag. Hur tar man en önskan om ökad mångfald till konkreta resultat, och vad finns att lära från andra branscher? Vi presenterar också ny kulturvanestatistik. Vad styr vem som tar del av kulturutbudet?

Bastuklubben

Datum: måndag 3/7
Tid: TBA
Plats: Hamnen, Visby
Arrangör: Kraftkvinnorna

Beskrivning: Under måndagen 3/7 finns Kraftkvinnornas bastu på plats i hamnen till vilken flera spännande inspiratörer och beslutsfattare kommer för att diskutera olika perspektiv på jämställdhet och mångfald. 

Lika lön möjligt för unga svenskar år 2029 tack vare digitaliseringen

Datum: tisdag 4/7
Tid: 11:00-12:00
Plats: Donners plats 2, Ingång via Hamngatan och Strandvägen
Arrangör: Dagens Industri

Beskrivning: IT- och tekniksektorn skriker efter nya krafter. Enligt Accentures studie blir kvinnor som tar examen i den industrialiserade världen år 2020 den första generationen som uppnår lönejämställdhet under sin karriär. För att snabba på den utvecklingen behöver näringslivet och staten en tydlig strategi. Kommer webbsändas här. 

Hur kan vi ge tillbaka pensionsmakten till spararna?

Datum: tisdag 4/7
Tid: 11:15-12:15
Plats: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, Spegelsalen
Arrangör: Söderberg & Partners

Beskrivning: Det totala tjänstepensionskapitalet i Sverige uppskattas till 2 000 miljarder. Det är pengar som ska förvaltas för att alla som arbetar ska kunna fortsätta leva ett bra liv även när de slutar arbeta. Men kan de också användas för att påverka och förändra samhället i en bättre riktning?

Failkonf

Datum: onsdag 5/7
Tid: 20:00-22:00
Plats: Strandgatan 19, Visby
Arrangör: Maktsalongen  

Beskrivning: Vi tror att rädslan för att misslyckas hindrar många från att lyckas, framförallt många unga kvinnor. På #FailKonf pratar vi om misslyckanden, framgångshets och jämställdhet med ett gäng helt geniala personer. Vi gör det i Almedalen, en plats där ledarna samlas, de lyckade får tala och makten står i fokus. 

Di Börskoll

Datum: torsdag 6/7
Tid: 08:00
Plats: Donners Plats 2
Arrangör: Dagens Industri

Beskrivning: Samtal om jämställdheten i näringslivet med Dagens Industri. 

Hoppas vi ses i Almedalen!

 

AllBright i Almedalen

AllBright kommer till Almedalen för att sprida kunskap om jämställdhet och meritokrati. Sedan 2011 har vi kontinuerligt kartlagt börsbolagens ledningsgrupper, styrelser och valberedningar. Vi har granskat juristbranschen och riskkapitalbolagen. Vi är specialister på jämställdhet och näringsliv.

Vill ni använda ert utrymme i Almedalen till att lyfta jämställdhets- och mångfaldsfrågor? AllBrights experter och föreläsare bistår gärna. Vi bidrar med fakta, affärsnytta och erbjuder konkreta råd för förbättring. 

Vi erbjuder:

Deltagande i debatter 
AllBright diskuterar ofta nyttan och värdet av mångfacetterade grupper i media och panelsamtal. Våra experter bidrar med kunskap, statistik och konkreta råd.

Föreläsningar om vikten av jämställdhet och meritokrati 
AllBrights experter är flitigt anlitade föreläsare. Vi har delgett fakta från våra rapporter på bland annat Creative MorningsTEDx, Stora styrelsedagen och för en lång rad organisationer och företag. Läs mer om våra föreläsare här. 

Moderering av samtal 
Våra experter har omfattande erfarenhet av att moderera olika typer av samtal. Vi har modererat bland annat pressevenemang, panelsamtal och konferenser.

Presentation av vår jämställdhetsstatistik
I sex år har AllBright kartlagt likriktningen i svenska börsnoterade bolag. Vi har ett gediget statistiskt underlag som ger en tydlig fingervisning om dagens jämställdhets- och mångfaldsläge.

AllBright är en icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för en jämställd svensk arbetsmarknad. Genom en kombination av opinionsbildning och utbildning uppmuntrar vi företagsledare och chefer att själva driva på för utveckling. Målet är en arbetsmarknad där alla människor ges samma möjlighet att nå sin fulla potential oavsett kön eller bakgrund.

Har du några frågor eller vill veta mer? Eller vill du ta en kaffe eller säga hej i Almedalen? Tveka inte att höra av dig!
Kontakt: caroline.nord@allbright.se

 

Sökes: Förändringsledare

Nu söker AllBright förstärkning till teamet i form av en kreativ och kommunikativ förändringsledare. Brinner du för att skapa jämställda arbetsplatser? Har du tidigare erfarenhet av att bedriva och leda omfattande förändringsarbeten? Trivs du med att stå på scen och tala? Sök tjänsten som förändringsledare senast den 29 maj 2017.

Sedan 2016 arbetar AllBright vid sidan av opinionsbildning även med utbildningsinsatser inom jämställdhet. Verksamhetsområdet är i en utvecklings, -och expansionsfas och är nu i behov av en nytänkande, kommunikativ förändringsledare. Rollen innebär att leda företag och organisationer i arbetet med att bli mer jämställda och meritokratiska arbetsplatser. Du kommer att ansvara för utbildningsinsatsernas alla delar från kartläggning till analys och genomförande av kompetenshöjande workshops och föreläsningar. I rollen ingår även att stötta utbildningschefen i utvecklingen av området samt bistå i säljprocesser.

Vi tror att du som söker är en kreativ person som drivs av att utveckla och tänka nytt. Du har tidigare erfarenhet av att bedriva förändringsprocesser i större organisationer och du har inga problem med att tala inför publik. Vi tror att du är en person som trivs i mötet med andra människor och att du drivs av att skapa hållbar förändring. Engagemang för jämställdhet och jämlikhet såväl som ett prestigelöst och flexibelt förhållningssätt är avgörande.

Efterfrågade kvalifikationer:

-       Utbildning relevant för tjänsten (t.ex. projektledning, organisationspsykologi, HR, genusvetenskap, retorik, sociologi etc.)
-       Erfarenhet av processledning och/eller förändringsarbete
-       Erfarenhet av paketering och verksamhetsutveckling
-       Kunskap om normkritik och jämställdhetsarbete
-       Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift

Meriterande kvalifikationer:

-       Erfarenhet av att bedriva säljprocesser
-       Erfarenhet av att ta fram utbildningsmaterial
-       Erfarenhet av konsultarbete gentemot större företag/organisationer
-       God kunskap om makthierarkier och diskriminering

Tjänsten är en projektanställning (6 månader) på heltid, 100 procent, med start omgående och med god chans till förlängning. Vid låg arbetsbelastning kan tjänsten bitvis komma att innebära liknande arbete fast för AllBrights samarbetspartner Michaël Berglund AB, som arbetar med chefsrekrytering. På AllBright erbjuds du en dynamisk och nytänkande arbetsplats med flexibla arbetstider och tillgång till ett brett kontaktnät.

På AllBright strävar vi efter att vara en jämställd och diversifierad organisation. Vi uppmuntrar därför särskilt sökanden som ej definierar sig som kvinnor. Frågor om tjänsten besvaras av AllBrights utbildningschef Tove Dahlgren. Du når henne på 073-94 03 405. Välkommen med din ansökan inklusive meritförteckning senast den 29 maj 2017 till ansokning@allbright.se.

AllBright är en partipolitiskt obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Vi arbetar aktivt med opinionsbildning för att påverka beslutsfattare i näringslivet att arbeta medvetet och målinriktat med att öka andelen kvinnor på ledande positioner. Vi kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. AllBright vill skifta debatten från att diskutera problem till att komma fram till lösningar. 

För närvarande är vi fyra anställda på kontoret i Stockholm, och två personer på kontoret i Berlin. Ytterligare 15 personer arbetar på volontärbasis på distans. 

                     

 

Storbolagen nära jämställdhetsmålet

Majoriteten av alla börsbolag har nu lämnat sina förslag till nya styrelser. Storbolagen når rekordhöga 39 procent kvinnor, snubblande nära jämställdhetsmålet om minst 40 procent av vardera kön. Nästan hälften av valberedningarnas nyvalsförslag utgörs av kvinnor.  
– Om resterande sju storbolag skiftar 10 män med 10 kvinnor kommer 2017 bli året då Sverige för första gången kan fira jämställda storbolagsstyrelser, säger Amanda Lundeteg, vd på Stiftelsen AllBright.

Sammantaget bland de bolag som hittills har lämnat förslag till nya styrelser ligger andelen kvinnor på 35 procent. Samma bolag låg föregående år på 33 procent och har därmed ökat med två procentenheter. 

Vart tionde bolag tar klivet från mansdominans till jämställdhet. Bland dessa återfinns bland annat börsjättarna Assa Abloy, H&M, ICA Gruppen, Saab och Skanska. Storbolagen är därmed ynka en procentenhet ifrån målet om 40 procent kvinnor. I realiteten innebär det att resterande storbolag måste ersätta några män med kvinnor alternativt utöka styrelserna med 13 kvinnor.
–Stora bolag har länge varit fanbärare och det är positivt att de fortsätter framåt.  Än finns chans för jättarna att nå målet men för att det ska ske är det avgörande att bolag som Autoliv, AstraZeneca och Melker Schörling gör betydande förändringar i år. Dessa kommer vi hålla extra koll på framöver, säger Lundeteg.

Åtta bolag går i motsatt riktning. De var tidigare jämställda men har nu lämnat förslag på styrelser med en majoritet män. Vårdbolaget Capio väljer in Swedbanks sparkade vd Michael Wolf som styrelseordförande och sjunker ner till 38 procent. Klädbolaget Björn Borg som tidigare var jämställda minskar styrelsen med en person och hamnar utanför spannet för jämställdhet.
–Bakåtsträvarna blir lyckligtvis allt färre men fortfarande envisas vissa bolag med att återvinna skandalomsusade män framför kompetenta kvinnor. Capios val av ny ordförande sänder en märklig signal till medarbetare och potentiella investerare, säger Lundeteg.

Tre procent av bolagen är helt mansdominerade i styrelserna. Hotellföretaget Rezidor får ny ägare och går från en jämställd styrelse till en med enbart män. Axis, Stockwik Förvaltning och TradeDoubler gör inga förändringar i sina styrelser utan fortsätter med total mansdominans.
–Medan kapitalförvaltare i Storbritannien nu tar strid och röstar emot företag som saknar kvinnor i amerikanska bolag fortsätter svenska fondbolag att släppa igenom gubbtunga styrelser. Förhoppningsvis är det bara en tidsfråga innan detta blir tydligt även för svenska aktieägare, säger Lundeteg.

Det Tyska Thomas-kretsloppet

I dag släpper tyska AllBright sin andra rapport. Rapporten visar att precis som Sverige, har Tyskland sitt eget Thomas-kretslopp, där Thomas rekryterar Thomas som rekryterar Thomas. 93 procent av ledningsgrupperna består av män. 

93 % män med liknande bakgrund
I de tyska börsbolagens ledningsgrupper råder en extrem monokultur. I ledningsgrupperna hos de 160 listade bolagen på Frankfurtbörsen finns det 46 kvinnor och 630 män. Det innebär 93% män som alla är mer eller mindre kopior av varandra; ekonomer (48%) eller ingenjörer (23%) med utbildning i västra Tyskland (69%) eller i utlandet (30%) och födda i genomsnitt 1964. Ofta heter de Thomas eller Michael; sammanräknat är antalet Thomas och Michael i ledningsgrupperna fler (49) än antalet kvinnor (46). Av tyska börs VD-ar heter 5 procent Thomas. 2 procent är kvinnor.

Thomas ersätts med nya Thomas
Under det senaste året kom 89 procent män, som i princip motsvarar Thomas-schablonen, in i ledningsgrupperna. Någon öppning för kvinnor eller nya personlighetstyper sker knappast. Eftersom mer än 12 procent av personerna i ledningsgrupperna byts ut varje år, vore det möjligt att få jämställda ledningsgrupper inom 6 år om man årligen rekryterade 50-50 kvinnor och män.

Pipeline av kvinnliga chefer spelar liten roll
Ungefär hälften av ledningsgruppsmedlemmarna internrekryteras, men företagen använder sällan sina pipelines av chefskvinnor. Tvärtom har många bolag med en hög andel kvinnor på mellanchefsnivå helt mansdominerade ledningsgrupper. Inte en enda intern kvinna har sedan 2015 befordrats till ledningsgruppen i de företag som har över 20 procent kvinnor på chefsnivån under ledningsgruppen.

Ledningsgrupperna inte en del i förändringsprocessen
Företagens ledningsgrupper verkar i de flesta tyska börsbolag vara särfall där andra rekryteringsregler gäller än i övriga delar av företaget. Företagen ser inte själva företagsledningen som en del i en förändringsprocess, utan istället för att leta efter annorlunda och innovativa personer, är det passform, säkerhet och magkänsla som styr valet.

Ljus i mörkret
Det finns dock företag som går före; trots låg kvinnoandel på mellanchefsnivå har kvinnor som gjort intern karriär i bolagen Siemens och Daimler befordrats till ledningsgruppen. Dessa bolag ingår därmed i den lilla skara av 6 av 160 tyska börsbolag som överhuvudtaget har mer än en kvinna i ledningsgruppen.

De 46 kvinnorna, hur kom de till ledningsgrupperna?
Trots att kvinnorna är så få jämfört med männen kan några intressanta iakttagelser göras: de kvinnor som rekryterats externt får ofta tjänstgöra i företaget en testperiod på ett par år innan de kommer in i ledningsgruppen. Av de kvinnor som under de senaste två åren rekryterades till ledningsgrupper hade 40 procent arbetat i 1-5 år i företaget innan de fick en ledningsgruppspost. Bland männen var det bara 6 procent som hade denna ”prövoperiod”.

Vidare verkar det inte finnas någon direkt koppling mellan antalet kvinnor i styrelsen och kvinnor i ledningsgrupperna. Däremot är det intressant att de enda 2 bolagen av de 160 som har jämställda ledningsgrupper också hör till den försvinnande lilla andelen företag som också har en kvinna på styrelseordförandeposten.

För mer information om rapporten, kontakta wiebke.ankersen@allbright-stiftung.de eller christian.berg@allbright-stiftung.de

 

Fastighets-vd:ar utmanar i jämställdhet

 Från vänster: Mona Finnström, vd Fastigo, Kerstin lindberg göransson, vd akademiska hus, Bengt Johansson, vd forsen, henrik saxborn, vd castellum, Amanda lundeteg, vd allbright, terje johansson, vd mkb fastighets ab. 

Från vänster: Mona Finnström, vd Fastigo, Kerstin lindberg göransson, vd akademiska hus, Bengt Johansson, vd forsen, henrik saxborn, vd castellum, Amanda lundeteg, vd allbright, terje johansson, vd mkb fastighets ab. 

Fastighetsbranschen klättrar på jämställdhetsstegen och är uppe på hela 33 procent kvinnor i ledningarna. Men trots framgångarna har branschen en bra bit kvar till jämn könsfördelning. Nu tar fyra fastighets-vd:ar, tillsammans med AllBright, ytterligare krafttag och utmanar övriga bolag och branscher att följa efter.
–Vi har samlat fyra bolag som vill utvecklas. De sätter konkurrensen åt sidan och är istället intresserade av att samarbeta för en mer jämställd bransch. AllBright vill ge bolagen kunskapen som är katalysatorn för förändring, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen AllBright.

Branschen visar att det är fullt möjligt att nå jämställda styrelser, och är dessutom snubblande nära jämn könsfördelning i ledningarna. På bara fem år har andelen kvinnor i ledningarna ökat från 18 till 33 procent. Och sett till hela fastighetsbranschen är drygt 4 av 10 i ledningsgruppen en kvinna, enligt en undersökning från fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo.
–Branschen har fattat att jämställdhet är bra för affärerna och bolagen är angelägna om att återspegla människorna som de verkar för. Dessa bolag bygger fastigheter och skapar samhällen som ska komma såväl kvinnor som män till gagn, säger Lundeteg.

Men trots framgångarna är fastighetsbranschen bara bäst av de sämsta. Därför lovar nu vd:arna för bolagen Akademiska Hus, Castellum, Forsen, och MKB Fastighets AB att arbeta aktivt med jämställdhet tillsammans med stiftelsen AllBright.
–Vd:arna har valt att bli konkreta, sätt mål, pröva nya arbetsmetoder och möta varandra för att gemensamt ta fram de bästa handgreppen, säger Lundeteg.

Som första konkreta aktion i detta löfte undertecknar vd:arna AllBrightavtalet som innebär att företagen under 2017 åtar sig att gå igenom ett första fyrstegsprogram. Programmet innefattar att:  

1.     Kartlägga jämställdheten

Chefer som vilt gissar på rimliga insatser riskerar stjälpa mer än hjälpa. Företagen åtar sig därför att kartlägga medarbetarnas upplevelse av jämställdhet på arbetsplatsen genom medarbetarenkäter.

2.     Budgetera för ett aktivt arbete

Allt för ofta hamnar ansvaret för jämställdhetsarbetet på en ensam HR-person som får stånga sig blodig för förändring. Eller ännu hellre en grupp kvinnor som driver frågorna utanför ordinarie arbetstid. Jämställdhet är en affärsstrategisk fråga och bör behandlas därefter. Företagen åtar sig därför att avsätta en specifik budget för jämställdhetsarbetet.

3.     Utbilda bort okunskap

En jämställd och inkluderande företagskultur uppstår inte av sig själv. Förändring kräver kunskap om normer och diskriminering bland såväl chefer som medarbetare. Företagen åtar sig därför att erbjuda minst en normkritisk utbildning till ledningsgrupp och medarbetare.

4.     Målsätta representationen i ledningen  

Ledningsgrupperna är företagens operativa beslutsorgan, här gäller förebildseffekten: en jämställd chefsgrupp manar till jämställdhet inom organisationen i stort. Företagen åtar sig därför att sätta in aktiva åtgärder för att skapa jämställda ledningsgrupper där inget kön finns representerat till mer än 60 eller mindre än 40 procent.

Förhoppningen är att samarbetet ska skapa vågor av jämställdhet över hela företag och branscher och även in i helt andra branscher. Det räcker inte med att sätta tidsbestämda mål, alla måste göra det de kan för att säkerställa en företagskultur fri från sexism, exkluderande jargong och osakliga löneskillnader.
–Fler vd:ar behöver finna modet att växla upp utvecklingstakten. AllBright agerar bara ögonöppnare och bidrar till ett första steg. De stora avgörande stegen måste ske ute på bolagen.

AllBright kommer kontinuerligt att rapportera om samarbetet med bolagen på allbright.se. Vd:arna som har valt att ingå i samarbetet är: Bengt Johansson, vd Forsen, Henrik Saxborn, vd Castellum, Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, Mona Finnström, vd Fastigo – Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation och Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB.