Styrelsegranskaren vecka 18: Tele2 når målet. AllTele får bakläxa.

Stämmosäsongen närmar sig sitt slut. Telekombranschen har presenterat alla sina förslag och landar på 32 procent kvinnor i styrelserna. Branschens bov är AllTele som inte har en enda kvinna i styrelsen. Innan de lämnade sitt förslag låg branschen på 37 procent kvinnor men dyker nu till 32.
– TeliaSonera har tidigare i år lagt fram förslag på en jämställd styrelse och nu även Tele2. Att det är telekombranschens jättar som tillslut tar steget och når jämställdhet är oerhört kul att se. Hög tid för branschens övriga bolag att revidera sina förslag om de ska kunna fortsätta konkurrera, säger Amanda Lundeteg, vd stiftelsen AllBright. 

Den totala andelen kvinnor för bolagen som lämnat sina förslag ligger kvar på 32 procent, 3 procentenheter högre än föregående år. Veckans jämställda är Tele2. Veckans bakåtsträvare är AllTele, Episurf och Viking Supply Ships. Sammanlagt med bolagen som ännu inte lämnat sina förslag ligger snittet för samtliga bolag på 30,5 procent kvinnor i styrelserna.

 Veckans jämställda: Tele2
Tele2 gör stora framsteg och går från mansdominans till jämställdhet. Sofia Arhall Bergendorff från Google och Cynthia Gordon från branschkonkurrenten Millicom förstärker telekomjättens styrelse som nu består till femtio procent av kvinnor.

Veckans framsteg: Fingerprint Cards
Endast ett bolag rör sig framåt utan att nå jämställd representation. Fingerprint Cards tillsätter erfarna Åsa Hedin som även syns i styrelser som Tobii, Nolato och CellaVision.
– Det är bara att gratulera Fingerprint Cards till en lyckorekrytering i proffset Åsa Hedin. Tyvärr räcker det inte hela vägen. Förhoppningsvis är det ett första steg mot en snart jämställd styrelse, säger Lundeteg.

Veckans stillastående: Active Biotech, AllTele, Consilium, Episurf, Karolinska Development, Swedish Orphan Biovitrum och Viking Supply Ships
Bolagen utan vilja att förbättras dominerar denna vecka. Sju bolags förslag till styrelser innebär oförändrat läge. Värst är telekombolaget AllTele, Industribolaget Viking Supply Ship och hälsovårdsföretaget Episurf som ligger kvar på noll procent kvinnor. 
– Att flest bolag den här veckan står och stampar är en olycklig överraskning. När en så stor andel bolag fortsätter ignorera kvinnor blir kvoteringslagen svår att ducka, säger Lundeteg.

Veckans baksteg: Autoliv
Ett bolag går bakåt. Autoliv utökar sin ledningsgrupp med ytterligare en man.
 – Autoliv har en stor styrelse bestående av elva personer. Att vi endast hittar kvinnor på två av dessa stolar tyder på ett uselt valberedningsarbete. Professionella rekryterare bör kasta sig över Autoliv, de är uppenbarligen i desperat behov av hjälp, säger Lundeteg. 

Nu har 252 av 282 valberedningar lämnat sina förslag. Nästa Styrelsegranskare publiceras tisdag 10 maj kl 08:00. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren, mejla till info@allbright.se

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.