Styrelsegranskaren vecka 17: Fastighetsbolag lyfter jämställdheten

I veckan kulminerar stämmosäsongen och Fast Partner gör veckans största kliv framåt och får en klart jämställd styrelse. Även Victoria Park gör en rejäl uppryckning. Ett bolag som faller i fråga om jämställdhet är Stora Enso.

Veckans nya jämställda: Fast Partner, Intrum Justitia och Sensys Traffic
Störst bidrag gör finansmannen Sven Olof Johanssons fastighetsbolag Fast Partner som går från 20 procent kvinnor i styrelsen till snart 60 procent. Två avgående män ersätts med lika många kvinnor. Även kreditbolaget Intrum Justitia och trafikkamerabolaget Sensys Traffic har snart en jämställd representation i styrelserna.

– Sven Olof Johansson motbevisar myten att äldre män är mossiga och allmänt bakåtsträvande. Han förtjänar veckans guldstjärna, säger Amanda Lundeteg, vd AllBright.

Alla jämställda bolag denna vecka: Dedicare Group, Diös, FastPartner, FormPipe Software, Intrum Justitia, Klövern, Kungsleden, Sensys, Swedish Match, Tribona och Uniflex.

Veckans framsteg: Victoria Park
Totalt går 15 börsbolag framåt mot jämställdhet. Fastighetsbolaget Victoria Park tar krafttag och går från en till tre kvinnor i styrelsen. Nya namn är Pia Kinhult, kommunpolitiker (m), och Isabelle Wikner, som tar plats bredvid Luciano Astudillo, fd. riksdagsledamot (s) som haft en stol sedan 2013. Bolagets ordförande har också en förklaring till framstegen:

- Vår historiskt dåliga representation förklaras av att de som investerade i bolaget också fick plats i styrelsen. Nu vill vi bredda kompetensen och sökte därför två kvinnor, det är ingenting vi vill sticka under stol med. Pia Kinhults och Isabelle Wikners gedigna erfarenheter passar väl till hands när man jobbar med fastigheter, säger Victoria Parks ordförande Bo Forsén.

Alla bolag som gjort framsteg är: Alfa Laval, AstraZeneca, Atrium Ljungberg, BioInvent, Cavotec, Husqvarna,  ICA Gruppen, Midway Holding, Note, NP3 Fastigheter, OEM International, Pricer, Probi, Trelleborg och Victoria Park 

Veckans baksteg: Cloetta och Stora Enso
Skogsbolaget Stora Enso, kritiserat för barnarbete och skogskövling, backar dessutom vad gäller jämställdhet när erfarna styrelseproffset Birgitta Kantola väljer att lämna bolaget och ordförande har inte lyckats ersätta henne med en ny kvinna. Här har AllBright bett om en kommentar, men tyvärr inte fått svar.

Veckans sömnpiller: Investmentbolagen mfl
Sist men tyvärr inte minst har vi problembarnen. Nästan hälften av alla bolag gör absolut ingenting för att närma sig jämställdhet. Värst av alla är investmentbolagen Novestra och Stockwik.

- Investmentbolag och finansbranschen har skamfilade rykten vad gäller jämställdhet. Tyvärr är det få bolag som motbevisar tesen, eller ens försöker. Det är mycket märkligt, när de ska influera bolag till förbättringar så glömmer de uppenbart bort sig själva som förebilder, säger Lundeteg.

Alla bolagen som står stilla är: Beijer Electronics, East Capital Explorer, eWork Scandinavia, Fagerhult, JM, Malmbergs, Nederman Holding, Nordnet, Novestra, Rezidor Hotel Group, Stockwik, och VBG Group

Nästa Styrelsegranskare publiceras måndag den 27 april, då är det 44 bolag som håller sina årsstämmor. Vill du prenumerera på Styrelsegranskaren? Maila info@allbright.se för uppdatering om aktuella bolag varje måndag.

Här kan du läsa mer om #Styrelsegranskaren.