Var femte ledare nu kvinna

Vinden har vänt. Kvinnorna ökar i börsbolagens ledningsgrupper och antalet bolag med jämställda ledningar når nya rekordnivåer. Fortsätter utvecklingen i samma takt blir näringslivets ledningsgrupper jämställda år 2040. Det visar AllBrightrapporten 2016.  
– Äntligen har rekryteringarna börjat ta fart och vd:arna vaknat till liv. Var femte ledare är nu kvinna och jämställda ledningar ser ut att bli verklighet tidigare än förutspått. Fjolårets årtal, 2063, är numera skrotat och nyutexaminerade studenter kan istället se fram emot jämställda ledningar redan under sina karriärer, säger AllBrights vd Amanda Lundeteg.

 

AllBrights vita börslista

Jämställda bolag har ökat med en procentenhet under det senaste året. Fjolårets negativa trend är därmed bruten och vita listan växer. 32 av börsens 282 bolag är numera inom spannet för jämn könsfördelning. I toppen strålar vårdbemanningsföretaget Dedicare och klädföretaget Odd Molly, båda med jämställd könsfördelning i såväl ledningsgrupp som styrelse. 

 

Börsens topp 5 branscher

Årets största glädjeraket är finansbranschen som snabbt seglar upp som en av toppbranscherna. Branschen ligger klart över snittet med 27 procent kvinnor i ledningarna och bidrar med såväl kvinnor på vd-posten som nya jämställda bolag. 
– Investmentbolagen visar att de är proffs på att investera, inte bara i bolag utan även i kvinnor. Förhoppningsvis inspirerar de fler branscher att se frågan om jämställdhet som en affärsstrategisk fråga, säger Lundeteg. 

 

Andel kvinnor i ledningsgrupperna (2016-2012)

Kvinnorna ökar i börsbolagens ledningsgrupper och är för första gången uppe på 20 procent. En ökning med sex procentenheter sedan AllBrights första mätning år 2012. Bolagen är därmed halvvägs till målet om jämn könsfördelning (60/40). 

 

AllBrights svarta börslista

Sikten mot förbättring grumlas av orosmoln. Nio av tio bolag satsar fortfarande på mansdominans. 47 av bolagen på svarta listan häckar på skämslistan för tredje året i rad. Åtta dubbelsvarta bolag misslyckas kapitalt och har varken kvinnor i ledning eller i styrelse. 
– I årets rapport fick vd:arna chansen att förklara sig, men endast tre tog chansen. Om detta beror på ointresse eller skam kan vi bara spekulera i. Vd:ar som sticker huvudet i sanden och kvinnor vars kompetens som inte tas tillvara på är en farlig utveckling för svenskt näringsliv, säger Lundeteg. 

 

Antal kvinnor på vd-positionen

Vd-kvinnorna blir åter fler. 16 kvinnor huserar i bolagens toppskikt. Flest av dem återfinns i börsens minsta bolag och i fastighets- och finansbranschen.
– Trots att antalet kvinnor på vd-positionen ökar är antalet fortfarande nere på löjligt låga nivåer. Att endast 16 av 282 bolag rekryterar en kvinna till toppen är en skam, säger Lundeteg.

 

År 2040 når vi jämställda ledningsgrupper

Ledningsgrupper som är jämställda ser ut att bli verklighet tidigare än förutspått. Om utvecklingstakten fortsätter i samma tempo som den gjort de senaste fyra åren når samtliga bolag minst 40 procent kvinnor om 24 år.

Kvinnornas framfart är fantastiska nyheter för näringslivet och för de studenter som nu tar examen. Dessa kan se fram emot lika möjligheter oavsett kön under sina yrkesverksamma år. Är du däremot 41 år eller äldre är ett jämställt närings- liv inget du får uppleva innan pensionen. Detta innebär att många kompetenta kvinnor som är redo för chefspositioner aldrig kommer att nå sin fulla potential. 

Se presskonferensen för AllBrightrapporten här. 
(Spola fram till 13:33)