Luften ur för jämställdhet på börstoppen

Börsbolagens yttersta toppskikt blir inte mer jämställt än förra året, snittet för alla 314 bolag stannar på 33 procent kvinnor. Det visar statistiken när nära hälften av årets förslag till börsstyrelser presenterats.  
– Vi räknade med ett stort kliv framåt för jämställdhet i år, men istället snubblar svenska bolag på målsnöret. Det är oroväckande om de senaste årens framsteg bara varit ett spel för gallerierna, säger Tove Dahlgren, tillförordnad vd på stiftelsen AllBright. 

Hittills har 139 förslag till nya styrelser nått bolagens ägare när 4 av 10 börsbolag har presenterat sina kandidater. Totalt sett bland dessa ligger andelen kvinnor på 36 procent. 
– Årets trend är tyvärr riktigt tråkig läsning. Bolagen som hittills har lämnat förslag når inte jämställdhetsmålet, och tidigare år visar att siffran tenderar att bli lägre ju längre in i stämmosäsongen vi kommer. Det är dags att redan nu börja hissa en varningsflagg så att debatten når in på bolagstämmorna. säger Dahlgren. 

Hela fjorton bolag går i år bakåt i utvecklingen. De går från en tidigare jämställd styrelse till mansdominans vid årets stämma. Bland dem hittas Avanza, Ericsson och Ratos. På Ratos avböjer styrelseproffset Charlotte Strömberg omval vilket gör att de går från 43 procent kvinnor till 33. Ericsson backar från tidigare 45 procent kvinnor till 30 procent. 
– Flera av bolagens valberedare utmärker sig genom att inte hitta ersättare till de kvinnor som avgår vid årets stämma. De flesta av dessa erkända bolag bör inte ha några som helst problem att hitta kvinnor, de har dessutom råd att anlita professionella rekryterare när det egna nätverket sviker, säger Dahlgren. 

En knapp tredjedel av de granskade bolagen, 40 stycken, står i år stilla i fråga om jämställdhet. Det är bolag som Holmen, Industrivärden och SEB som inte gör några som helst förändringar i andelen kvinnor. Sjutton bolag gör framsteg, men lyckas ändå inte bli jämställda.  
– De här bolagen har varit pinsamt sena i starten och flera av dem ligger således långt efter. Teknikjätten ABB har tydliga problem trots framsteg då de går från 10 till 18 procent kvinnor. Det är inte ens halvvägs till jämställdhet, säger Dahlgren.  

Glädjande är att 12 bolag tar klivet från mansdominans till jämställdhet. Bland dem finns Mekonomen, SAS och Volvo. Volvo blir jämställda på ett defensivt sätt när de minskar styrelsen med en person då Volvo Cars vd Håkan Samuelsson inte blir omvald. 
–  Det blir spännande att se hur många av bolagen som på stämman kan nämna att de uppnått det historiska målet om jämställdhet. Eller om de måste låta en medioker insats smyga in under skämsradarn, säger Dahlgren.